spoj zabave i tenisa

Goran: Ova je liga kao stvorena za mene!

Goran Ivanišević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
08.12.2015.
u 09:20

Igra se jedan set, tie-break je ograničen na pet minuta, a postoji i dvostruki poen. Također, vrijeme za servis ograničeno je na 20 sekundi

Drugo kolo turnira u Manili donijelo je i nama najzanimljiviji sraz između Indian Acesa Ivana Dodiga i UAE Royalsa Gorana Ivaniševića. Dodigovi su bili uspješniji, a Međugorac je u paru za partnera imao Rafaela Nadala. I bili su uspješni, sa 6:3 pobijedili su Nestora i Berdycha. Izgubio je i Ivanišević (3:6 sa Santoroom) pa su Indijci slavili pobjedu ukupnim rezultatom 30:18.

U drugom dvoboju dana Philippine Mavericksi pobijedili su Japan Warriorse sa 25:21. Japanci su se oslonili na Mirjanu Lučić-Baroni, koja se borila koliko je mogla, ali doživjela je dva poraza. Od Serene Williams sa 3:6, a ona i Herbert od Serene i Raonića sa 4:6. (af)

Goran Ivanišević, Marat Safin i Carlos Moya podsjećaju na stare dane. Uživaju i Rafael Nadal, Serena Williams, Marija Šarapova, Tomaš Berdych... Očekuju se Stan Wawrinka, Andy Murray i Marin Čilić. U Azijskoj teniskoj ligi, ekshibicijskom natjecanju teniskih ekipa, nikome nije dosadno, lani je turneja obuhvatila četiri zemlje, ove se godine pridružio i Japan. Prvi turnir u Kobeu već je odigran, ovih se dana igra u Manili, a svoje atrakcije čekaju New Delhi (10.-12. prosinca), Dubai (14.-16.) i Singapur (18.-20.).

Otkazi im nisu naškodili

Natjecanje više zabavljačkog, a manje natjecateljskog karaktera pogurali su Indijci na čelu s Maheshom Bhupathijem. Povezana su velika tržišta (Indija) i male, iznimno bogate države (UAE i Singapur), ulaznice i televizijska prava lako se prodaju, a ove je godine liga u Coca-Coli dobila i velikog sponzora. Sve to omogućilo je organizatorima bogat nagradni fond, navodno čak 30 milijuna USD. Bilo je i otkaza – Murray je uskočio umjesto Đokovića, Raonić umjesto Ćorića, Mirjana Lučić umjesto Daniele Hantuchove – ali to ligi nije puno naškodilo.

– Ovo je natjecanje kao stvoreno za mene. Uživam u svakom meču, u svakoj dvorani – pohvalio se Ivanišević.

Osim zanimljivog formata, Azijska je liga donijela i zanimljive inovacije u pogledu teniskih pravila. Gledateljima se posebno svidio dvostruki poen, mogućnost da igrač koji prima servise može jednom u meču pozvati tzv. power point, poen koji vrijedi dvostruko.

Tie-break, koji ovdje nije 13. nego 11. igra, dakle igra se kad je omjer u gemovima 5:5, vremenski je ograničen na pet minuta, a ograničena je i stanka između poena, i to na 20 sekundi. U slučaju prekoračenja – gubi se poen.

Ruganje konzervativizmu

Ove su promjene učinile mečeve zanimljivijim gledateljima, ali sumnjamo da će tzv. regularni tenis prihvatiti bilo što od tih noviteta. Zahvaljujući ponajprije Međunarodnom teniskom savezu (ITF), u kojemu su sve vrijeme glavnu riječ uglavnom vodili Britanci, tenis je jedan od najkonzervativnijih sportova. Pa tu još uvijek prva dva poena vrijede po 15, a treći (zbog zaokruživanja na 40) deset. Pa nakon tri osvojena poena nemamo 3:0 nego 40:0.

>> U dvoboju starih rivala i najvećih lomitelja reketa Ivanišević bolji od Safina

Komentara 2

Avatar Zagrepčanec123
Zagrepčanec123
03:16 09.12.2015.

yupix,zakaj komentiraš nekoga tko te, očigledno, ne zanima?

Avatar comandante
comandante
09:48 08.12.2015.

potrošila se lova pa e klaun našao zabavu, koga on još zanima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije