Prvi dan istarske kuhinje kuhalo se dva jela – Labinjonske krafe i Istarsku supu. I dok je prvi izazov bio konkretniji, drugi je zamalo napio stručni žiri. Bez obzira na njihovo stanje opijenosti, Tomislav, Željka i gost sudac, Darko Baretić, donijeli su odluku: danas je Đurđica bila najbolja, Mile je najlošiji kandidat u showu "Tri, dva, jedan – kuhaj".
Iako smo ušli u doista uzbudljivu kulinarsku regiju, novi tradicionalni gastro zadaci nisu nimalo laki. Labinjonske krafe, tradicionalnu vrstu istarske svježe tjestenine slične raviolima, svi su kandidati skuhali na svoj način, s manje ili više začina, slatke ili slane. No, Mile ih je odlučio skuhati u vodi s narančinim sokom, što je kasnije bilo presudno kod ocjenjivanja.
- Mili je presudio taj prvi recept. Njegov kraf je imao predebelo tijesto, a premalo ga je skuhao. Praktički na granici jestivosti - rekao je gost sudac Darko Baretić.
Drugi zadatak mogao je biti poguban za bilo kojeg natjecatelja koji se nikada nije susreo s Istarskom juhom, marendom istarskih težaka čiji je glavni sastojak crno istarsko vino. Iako je i Milivoj bio na dnu liste, žiri je odlučio da Milina juha ne zaslužuje pohvale, pogotovo nakon što ju je Tomislav Špiček odlučio piti – slamčicom.
Svaku pohvalu dobila je Đurđica, kojoj se isplatilo napraviti dvije varijante krafa. Žiri od Bisere očekuje puno toga, te joj daje još jedan dan da se dokaže… Hoće li to i učiniti, doznat ćemo sutra, kada se kuhaju maneštra od bobića i fritaja sa šparogama i pršutom.