SLOM DRVNE INDUSTRIJE Bez posla je ostalo 37% radnika

Već 5000 otkaza

31.05.2009.
u 17:26

Stanje u drvnoj industriji neodrživo je i alarmantno. Zbog problema u preradi drva u vremenima krize i poslovanju, nedovoljnom korištenju domaćih prirodnih materijala pri opremanju javnih objekata te nedovoljnoj iskorištenosti domaće drvne sirovine, ugroženo je više od 50.000 radnih mjesta u drvnoj i papirnoj industriji te šumarstvu, što čini više od 17 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji, upozoravaju drvoprerađivači Hrvatske gospodarske komore koji danas i sutra u Opatiji organiziraju konferenciju o temi Prerada drva u krizi: rizici i izazovi.

Izvoz pao čak 40 posto
U prva tri mjeseca ove godine u drvoprerađivačkom sektoru izvoz je pao čak 40 posto, a pala je i proizvodnja, zbog čega je u posljednjih godinu dana u drvnoj industriji posao izgubilo više od 5000 radnika, odnosno 36 posto svih zaposlenih.

S obzirom na to da drvoprerađivački sektor više od 60 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima, tvrtke iz tog sektora nisu se uspjele brzo preorijentirati na domaće tržište, a na njemu pak dominiraju veliki problemi s neplaćanjem te strani namještaj, kojega se godišnje uveze u vrijednosti većoj od 500 milijuna američkih dolara, tvrde u HGK.

Kao središnji skup sektora šumarstva i prerade drva te pratećih djelatnosti konferenija će, kako doznajemo, sve odgovorne u Hrvatskoj nastojati upozoriti na to da kriza nije privremeni prekid u dosadašnjem rastu i razvoju drvne industrije, nego drastično upozorenje i opomena da se treba suočiti s novom bilancom stanja i dati konkretnu stimulaciju i pomoć ugroženom drvnom sektoru.

Idealna strateška grana
Izvoz je danas jedna od najspominjanijih mjera za rješavanje posljedica globalne krize, pri čemu je drvna industrija, kao visoko neto aktivni izvoznik (7,5 posto u ukupnom izvozu RH) uz domaću sirovinsku osnovu (više od 90 posto) idealna strateška grana. Ona, tvrde u Hrvatskoj gospodarskoj komori, omogućuje ravnomjerniji regionalni razvoj, zadržavanje mladih i kvalificiranih ljudi iz najslabije razvijenih krajeva te zaustavljanje iseljavanja.

Želite prijaviti greške?