mljac!

RECEPT DANA Napravite sourdough pizzu: Kuhinja će vam mirisati kao prava talijanska pizzerija

Shutterstock
10.01.2025.
u 09:30

Kvasac od divlje fermentacije daje tijestu nevjerojatnu teksturu te stvara pizzu koja je istodobno hrskava i mekana

Sourdough pizza savršen je izbor za sve ljubitelje pizze koji žele isprobati nešto drukčije. Kvasac od divlje fermentacije daje tijestu bogat okus i nevjerojatnu teksturu te stvara pizzu koja je istovremeno hrskava i mekana. Priprema sourdough pizze zahtijeva  vremena, stoga se naoružajte strpljenjem, no trud će se sigurno isplatiti. Ovaj recept će vam omogućiti da uživate u savršenoj, domaćoj sourdough pizzi, a vaša kuhinja će mirisati kao prava talijanska pizzerija! Recept je podijelila Maja Gojić na svojem blogu Mirisi iz Majine kuhinje.

Sastojci:

  • 500 grama brašna tip 00
  • 100 grama osvježenog kvasca - odnosno 40 grama matičnog kvasca, 40 grama brašna i 20 grama vode
  • 12 grama soli
  • 320 mililitra vode
  • 12 grama maslinovog ulja
  • nadjev po želji.

Priprema: Sve sastojke osim ulja stavite u posudu i mutite mikserom dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte ulje i mutite još pet minuta. Tijesto zatim ostavite na sobnoj temperaturi pet sati uz pet preklapanja. Možete raditi coil fold preklapanje. Coil fold se obično radi tako da se tijesto podigne iz posude i, koristeći mokre ruke, povuče i uvije jedan kraj tijesta prema unutra, ponavljajući to nekoliko puta. Ovaj postupak se obično ponavlja nekoliko puta tijekom procesa fermentacije, svakih 30 minuta ili sat vremena, ovisno o receptu i temperaturi.

Tijesto odložite u hladnjak na 24 sata, a nakon toga ga izvadite i oblikujte u pet loptica. Loptice stavite u nauljenu posudu i ostavite ih na sobnoj temperaturi pet sati. Loptice zatim razvucite sa semolinom, vrstom brašna, i nadjenite ih po vlastitoj želji. Ugrijte lim koji ste dobili uz pećnicu i obložite ga papirom za pečenje. Pizzu pecite 8 minuta na 250 °C na posljednjoj rešetki. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije