POSLJEDICE Osim zaustavljanja bošnjačko-hrvatskoga sukoba, Washingtonski sporazum je prava prijevara

15 godina nakon Washingtona: RS postoji, a FBiH pred kolapsom

18.03.2009.
u 23:00

Prošlo je 15 godina od potpisivanja Washingtonskoga sporazuma koji u BiH samo u nekim svojim dijelovima funkcionira na 51 posto područja BiH. Osim zaustavljanja bošnjačko-hrvatskoga sukoba, Washingtonski sporazum je jedna od većih prijevara tijekom rata u BiH. Prva je nepriključivanje srpske strane županijskom ustroju BiH.

Tek prva faza
Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, dok je druga faza trebala biti uključivanje srpske strane u pregovore. Prema toj zamisli, RS je trebala nestati, a BiH bi na cijelom prostoru bila županijski uređena zemlja. U nekoliko svojih javnih istupa ovo je potvrdio i potpisnik sporazuma Krešimir Zubak, no kasnije su Amerikanci odustali od te ideje.

Druga prijevara odnosi se na konfederaciju Hrvatske s FBiH, koja nikada nije zaživjela. Tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić u knjizi “Vanjski poslovi – Iza kulisa politike” piše: “Prihvatio sam taj prijedlog iako sam bio svjestan da, ako se i postigne, nikada neće zaživjeti.

Znao sam da Tuđman to od mene traži kako bi lakše uvjerio vodstvo Hrvata u BiH da prihvati Washingtonski sporazum ako bude sklopljen”. Granić je potvrdio da je bila riječ o obmani predstavnika Herceg Bosne.

Na štetu Hrvata
Treća prijevara je revidiranje Washingtonskog sporazuma na štetu Hrvata jer su brojne ovlasti otrgnute županijama. Ilegalno su uspostavljena federalna ministarstva prosvjete i kulture, energetike budući da su ove nadležnosti, prema dokumentu, morale biti na županijskoj razini. Jednako je s pitanjima radija i televizije jer je Federacija dobila nadzor isključivo nad spektrom frekvencija.

Uz to, dokumentom je dopušten ustroj vijeća hrvatskih županija koje bi “koordiniralo politiku i aktivnosti u pitanjima od zajedničkog interesa”, no unatoč dopuštenju, 2001. godine taj pokušaj Wolfgang Petritsch je sasjekao. Dio predstavnika međunarodne zajednice u BiH ide korak dalje pa predlaže ostanak dvoentitetske podjele BiH uz gašenje županija u Federaciji.

Granić u svojoj knjizi otkriva i hrvatske motive za gašenjem Herceg Bosne i uspostavljanjem Federacije BiH. “Hrvatska je od države kojoj se prije dva mjeseca prijetilo sankcijama postala zvijezda i snažno ojačala svoj ugled i međunarodni položaj”, piše Granić.

Danas, petnaest godina kasnije, FBiH je u kolapsu. Proračun pred slomom, nejako gospodarstvo, silna socijalna davanja, brojna administracija, županije koje ne funkcioniraju, blokirani Mostar, stalno nezadovoljstvo Hrvata položajem... samo su neki od pokazatelja da je FBiH pred svojim krajem i da je Washingtonski sporazum odavno pregazilo vrijeme.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije