KORNATSKA TRAGEDIJA

5477 dana bez istine: Mjesto koje nakon Kornata više nikad neće biti isto

Kornatska tragedija
Dea Redžić
30.08.2022.
u 17:28

Kornatska tragedija zauvijek je promijenila život i povijest Tisnog, jer živote na Kornatu položili su Marko Stančić, Ivica Crvelin, dok su u bolnici od teških opekotina preminuli Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Ante Crvelin

Za Tisno je gubitak petorice ljudi, od kojih je jedan bio maloljetan, i danas tragedija koju ne mogu zamisliti.

'I danas, 15 godina kasnije, ne vjerujem da je moguće da se tako nešto dogodi. Pa mi smo u Domovinskom ratu izgubili trojicu, a stotine nas je bilo na bojištu. Ovo je za nas i dalje nezamisliva tragedija', priča nam jedan mještanin Tisnog, malenog, ali drčnog i važnog mjesta na otoku Murteru na koje se naslanjaju mnoga okolna mjesta. 

Kornatska tragedija zauvijek je promijenila život i povijest Tisnog, jer živote na Kornatu položili su Marko Stančić, Ivica Crvelin, dok su u bolnici od teških opekotina preminuli Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Ante Crvelin.

'I danas mi ne možemo doći k sebi, to što se dogodilo je jednostavno prestrašno i nema druga riječi', govore nam mještani Tisnog, gdje se danas kod spomenika vatrogascima kod župne crkve Sv. Duha polažu vijenci i kreće počasni mimohod u spomen poginulim vatrogascima, a posebno ove trenutke obilježava vatrogasna zajednica u Tisnom, ali i u ostatku županije i diljem hrvatsih vatrogasnim postrojbi kojene zaboravljaju žrtve najveće tragedije u modernoj povijesti Hrvatske. 

'Vatrogasci su u Tisnom uz našu glazbu jedna od institucija kroz koju prođe većina mladih, oni su važan faktor javnog i društvenog života. Tamo idu svi oni bolji i pristojniji dečki i oni su familija, njih je ovo posebno obilježilo, neki se nikad neće oporaviti od tragedije...', govore naši sugovornici.

Obitelji stradalih vatrogasaca, njihovi kolege i prijatelji, zajedno sa cijelom hrvatskom javnosti, već 15 godina, odnosno 5477 dana, od države zahtijevaju da se javno prezentiraju i objasne okolnosti tragične vatrogasne ekspedicije. Upravo takav transparent istaknut je na počasnom mimohodu danas u Vodicama koje se također prisjećaju sugrađana koje su izgubili.

Nakon tragičnog helikopterskog desanta Velikom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine šestorica vatrogasaca preminula su na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a ostali su prevezeni u Opću bolnicu Zadar.

Od sedam vatrogasaca njih šest preminulo je u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog,  Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje. Jedini koji je preživio tragediju na Kornatu, 30. kolovoza 2007. godine, je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

>> VIDEO Zagrebački vatrogasci za poginule kolege na Kornatima, ispred postaje postavili dvanaest kaciga


 

Komentara 1

Avatar Idler
Idler
19:45 30.08.2022.

Nek pitaju Franu, a njegvo svjedočenje su čuli i članovi obitelji ! Druga je stvar kaj bi svi neku tajanstvenu istinu pa i osvetu, po mogućnosti na nekom nevinom poput Slavice !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije