bratušek

'Moja ostavka je izmišljotina. Nije lako više izdržati sve ovo'

Alenka Bratušek
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/5
08.10.2014.
u 14:05

Recept za moju diskreditaciju napisan je u Sloveniji, što je od svega najgorča spoznaja - izjavila je Bratušek za Delo.

Alenka Bratušek, slovenska kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Europske komisije zadužene za energetsku uniju, nakon vrlo lošeg saslušanja u Europskom parlamentu nema potporu europarlamentaraca za preuzimanje visoke dužnosti u Bruxellesu, a jučer je njezina kandidatura visila o vrlo tankom koncu.

Iz EP-a su se proširile glasine da se Bratušek sama odlučila povući, što je ona demantirala, kao što je to demantirala i glasnogovornica novog predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera. 

- Nisam odstupila, iako moram priznati da nije lako više izdržati sve ovo. Glasine o mojoj ostavci su izmišljotina i nastavak pritiska kojemu je moja kandidatura izložena već više od mjesec dana. Nažalost, pokretačka snaga tih pritisaka su moji sunarodnjaci koji se nadaju da će nakon moga pada sami doći do kandidature. Recept za moju diskreditaciju napisan je u Sloveniji, što je od svega najgorča spoznaja - izjavila je Bratušek za Delo

Tijekom saslušanja Alenke Bratušek u EP-u u ponedjeljak navečer, Dubravka Šuica (HDZ) optužila je Slovenku da je komunistkinja jer je na jednoj video snimci pjevala pjesmu "Bandiera Rossa". Bratušek joj je odgovorila da je pjesma sa stihovima "Evviva il communismo" slovenska antifašistička pjesma.

Šuica je u svom priopćenju navela da je takav odgovor "kod brojnih zastupnika izazvao nevjericu". No, slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl u utorak je napisao e-mail svim hrvatskim europarlamentarcima u kojem se žali da su argumenti iz Šuičina pitanja servirani od strane slovenskih zastupnika iz redova Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i Šuičin HDZ, a koji su iznimno kritični prema Alenki Bratušek. 

"Želio bih vama, hrvatskim kolegama, reći da nekritičko ogovaranje susjedne države, njenih ljudi i običaja (kao što je većinski pozitivan odnos prema antifašizmu i otporu za vrijeme NOB-a) ne bi smjelo biti nešto što je prihvatljivo i uobičajeno. Ja osobno nikad, na primjer, ne bih upotrijebio argument pjevanja ustaških pjesama kao korektan indikator javnog raspoloženja u Hrvatskoj. Mi dosta dobro znamo jedni druge pa vjerujem da je bolje da jedni drugima pomažemo u posredovanju pozitivne slike o nama u svijetu", napisao je Vajgl.

Bivšoj premijerki mnogi europarlamentarci zamjeraju to što je samu sebe nominirala za poziciju u Bruxellesu dok je njezina vlada bila na odlasku. Nova vlada nominirala je još dvoje kandidata, no Juncker je svjesno odabrao upravo Alenku Bratušek. Nakon toga, slovenski političari iz redova Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i Juncker, napadali su Junckera tvrdnjama da je "predložio uvjerljivo najgoru slovensku premijerku u povijesti".

"Očekivali smo vašu podršku, a dobili smo nož u leđa", pisao je pritvoreni lider slovenskog desnog centra Janez Janša svome kolegi Junckeru. Izložena kritičkim pitanjima, Bratušek je u ponedjeljak na saslušanja bila neuvjerljiva, pa su i mnogi europarlamentarci iz redova socijalista skloni tome da se napravi zamjena i da socijaldemokratkinja Tanja Fajon bude europska povjerenica iz Slovenije u Junckerovoj Komisiji.

>>'Ogovarate nas zbog 'Bandiere Rosse', a mi ne spominjemo pjevanje ustaških pjesama'

>>Šuica pitala Bratušek: Je li vrijeme da se ogradite od komunizma?

Komentara 14

SA
sabbelaa
14:26 08.10.2014.

Mogla bi kod nas biti podpredsjednica države,zna pjevati partizanske pjesme.

AF
ante.francetic.7
03:57 09.10.2014.

veličanje komunizma je jednako veličanju fašizma a alenka sad slobodno može pjevat viva el comunismo ali kod kuće u svoja četri zida.

LL
lllljjjjjjjjjjgzg
15:03 08.10.2014.

Slovenci nasli bed..u Dudu da pita umjesto njih pitanje koje nema veze s vezom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije