Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jačaju tim

Poslušali Ruse: Agrokor u Konzum dovodi operativnog menadžera

Ante Ramljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
02.06.2017.
u 13:10

Prvi zadatak je vraćanje povjerenja kupaca, a zatim smanjenje cijene zakupa trgovina.

Privremena uprava u Agrokoru radi na jačanju svoga tima. Kao što smo već pisali, traže menadžera za segment hrane, a ide se i na potragu nove osobe za čelnu poziciju Konzuma. Nekoliko je imena u igri, a bit će poznata u ponedjeljak.

U Konzum bi se mogao vratiti Slavko Ledić, koji je dužnost predsjednika uprave obavljao do nedavno, a njegova smjena bio je zadnji kadrovski potez Ivice Todorića. Bankari se već dulje vrijeme žale na nedostatak operativnog menadžmenta u Agrokoru, a u intervjuu Večernjem listu to je poručio i drugi čovjek Sberbanke Maksim Poletajev.

Vratiti kupce i prihode

– Prva zamjerka odnosi se na profesionalnost tima, što je bitno s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca. Na tom području potreban je menadžment koji ima iskustva u tom segmentu – rekao je Poletajev. U istom intervjuu rekao je da za sada neće dati kredit Agrokoru, da imaju uvjete i da odluku mogu donijeti kroz dva do tri tjedna. Bloomberg je pak naknadno, nakon razgovora s Poletajevim izvijestio da kredit banka više neće dati Agrokoru, jer banka ne može prihvatiti roll-up model.

Ante Ramljak
1/7

No jučer je iz centrale u Moskvi došla službena izjava u kojoj se kaže ‘da Sberbank još razgovara s Vladom i odluku o novom kreditu Agrokoru još nisu donijeli’. Zbog mogućnosti da se Rusi uključe u proces, Agrokor je produljio rok na sljedećih oko deset dana za zaključenje kredita. Koncern je naime, do kraja ovoga tjedna trebao završiti dogovor s domaćim bankama i zapadnim fondovima o kreditiranju do 400 milijuna eura. Produljenje roka za zaključenje kredita u kojem se Rusi mogu uključiti, ali i jačanje operativnog menadžmenta na neku je ruku moguće početno udovoljavanje ruskim uvjetima.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je inače otputovala u Sankt Peterburg na gospodarski forum, na kojem će prema najavama biti i čelni čovjek Sberbanke Herman Gref. Ključne poslove koje bi Ledić morao napraviti u Konzumu su vraćanje povjerenja potrošača i smanjenje cijene zakupa trgovina. Konzum je kičma koncerna, ali je i najosjetljiviji biznis. Trgovački lanac, ne može poput Leda ili Jamnice, pretrpjeti jednu neuspješnu godinu, a pogotovo ne dvoznamenkasti pad prometa.

I dobavljači bi roll-up

- Jedna loša vijest o Agrokoru odrazi se na gubitak jedan do dva posto kupaca sljedeći dan - kaže nam sugovornik. Konzum treba osobu koja će vratiti kupce i prihode. Ta osoba treba ići na teren, napuniti police Konzuma, uložiti u marketing, posvetiti se kampanjama i akcijama. Drugi zadatak je riješiti problem skupog zakupa trgovina Konzuma, i prilagoditi ih važećim tržišnim cijenama. Taj je zadatak primjerice bivši savjetnik Agrokora Alvarez ocijenio prioritetom.

Kao treći zadatak novom operativcu u Konzumu bit će rezanje troškova. U četvrtak je održan sastanak Vjerovničkog Vijeća Agrokora. Razgovara se o novom kreditu, a navodno su dobavljači nezadovoljni roll-upom, kojim bi u stvari bankama za odobreni novi kredit u istom iznosu prioritet naplate imao stari dug. Dobavljači su od donošenja zakona uložili kroz plasiranje robe oko tri milijarde kuna.  

 
 

Komentara 42

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:21 02.06.2017.

Ramljak i ekipa odlicno rade .

Avatar utunelu
utunelu
13:47 02.06.2017.

nazovi Metkovic i trazi Bozu petrova i pitsj te ga za tajno plan sdp ,mosta i udbe i skupine placenika,kako to da je agrokor i za vrijjeme sdp imao status kao i do sada,pa se nista bas nije desilo ,niti se to znalo?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:23 02.06.2017.

Od kad nema Petrova Agrokor se opravlja a Sperbank mi djeluje u najmanju ruku zbunjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije