U SPLITU PADA PEPEO

VIDEO Razbuktao se požar u Žrnovnici, kuće su obranjene. Tucaković: Pred vatrogascima je teška noć

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/73
27.08.2024.
u 23:59

Koliko mi imamo informacija ni jedna kuća nije izgorjela, rekli su splitski vatrogasci

  • Požar na području Žrnovnice, koji je izbio sinoć uslijed udara groma, u popodnevnim se satima razbuktao
  • Požar je u sjevernom dijelu Žrnovnice ušao među kuće
  • U Žrnovnicu su stigli i gradonačelnik Ivica Puljak, njegov zamjenik Bojan Ivošević te župan Blaženko Boban
  • Uz sve raspoložive domicilne snage, prema požarištu upućeni su vatrogasci iz intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Zadra, Splita i Šibenika, vatrogasci Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije te postrojba Grada Zagreba

VIDEO Razbuktao se požar u Žrnovnici: Vatra ušla među kuće (Zvonimir Barisin/PIXSELL)


Tijek događaja:

23:58 - Nestvaran prizor usred požara na području Žrnovnice dokaz je koliko je za obranu od vatrene stihije važno održavanje terena i okućnica, a istu scenu ovdje smo vidjeli i 2017. godine, kada se jedan od najvećih požara u mirnodopsko doba iz mjesta Tugare nošen jakom burom, proširio preko brda Perun i ušao u grad Split. I baš zbog nemilog događaja iz 2017. godine kada je vatra poharala površinu veličine čak 4500 hektara, na fronti dugoj deset kilometara, teren na kojem sada rastu borovi stari pet-šest godina, idealna je podloga za nove požare. To jako dobro zna Niko Barbarić, vlasnik jedine parcele koju sinoć u požaru na brdu Markovača, na potezu između Žrnovnice i Srinjina nije poharala vatra.

>>OPŠIRNIJE


22:55 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je da je pred vatrogascima u Žrnovnici, gdje su obranjene kuće, teška noć u sprječavanju širenja požara na područje naselja Podstrana. "Na terenu je trenutačno 150 vatrogasaca i 40 vozila, oni će cijelu noć sprječavati prodor vatre u Podstranu i nama je sada to glavni cilj", rekao je Hini Tucaković koji je osobno stigao na požarište u Žrnovnicu. Dodao je kako na požarište tijekom noći stižu vatrogasci iz drugih dijelova Hrvatske pomoći u obuzdavanju požara u Žrnovnici, koji je izbio u ponedjeljak nakon udara groma i razbuktao se s burom u utorak popodne. 

"Fronta požara je jako velika", rekao je Tucaković. U kasnim poslijepodnevnim satima požar je ušao među kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice. Tucaković kaže kako trenutačno nema informacija je li bilo oštećenih kuća. Splitski vatrogasci izvijestili su u utorak kasno navečer da su do tada obranjene sve kuće u sjevernom djelu Žrnovnice. Koliko mi imamo informacija ni jedna kuća nije izgorjela, rekli su splitski vatrogasci.


22:21 - Scene noćne buktinje na području Žrnovnice evocirale su prizore iz 2017. godine kada se jedan od najvećih požara u mirnodopsko doba iz mjesta Tugare, nošen jakom burom, proširio preko brda Perun i ušao u grad Split. Drugu noć zaredom mještani Žrnovnice i okolnih mjesta opet neće zaspati, nakon što je u grmljavinskom nevremenu koje je pogodilo Splitsko-dalmatinsku županiju planulo niz požara koji su do jutra lokalizirani, ali je maestral u poslijepodnevnim satima "otpuhao" sve što su vatrogasci uspjeli napraviti u još jednoj okrutnoj borbi s vatrenom stihijom. I baš zbog nemilog događaja iz 2017. godine kada je vatra poharala površinu veličine čak 4500 hektara, na fronti dugoj deset kilometara, teren na kojem sada rastu borovi stari pet-šest godina, idealna je podloga za nove požare. Danas su na terenu uz sve raspoložive domicilne snage podignuta i četiri kanadera, a kada je pala noć, dodatno su prema požarištu upućeni i vatrogasci iz intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Zadra, Splita i Šibenika, vatrogasci Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije te postrojba Grada Zagreba. Nakon odlaska kanadera, vatra je zaprijetila Podstrani, vatrogasci su uz pomoć stanovnika obranili kuće na Perunu, stavili pod kontrolu stanje u Žrnovnici, ali pogoršalo se stanje u Donjem Sitnom gdje vatra prijeti kućama. U Žrnovnicu su navečer stigli i gradonačelnik Splita Ivica Puljak, njegov zamjenik Bojan Ivošević te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

- Želim iskazati podršku svima koji se noćas bore da sačuvaju imovinu, živote i prirodu. Nadam se da će uspjeti obraniti sve kuće. Grad Split napravio je sve da omogući vatrogascima sredstva za rad, a vidimo da im je pomoć stigla i iz cijele Hrvatske, kazao je Puljak. Ivošević je inače i glavni čovjek stožera civilne zaštite na području Splita, koji nije aktiviran.

- Ovo je šikara što imamo na Mosoru, želim svima sreću noćas, svi ćemo bdjeti i paziti hoće li vjetar aktivirati požar opet u smjeru prema kućama koje su zasad obranjene. Noću to izgleda jako dramatično, ali zasad je situacija koliko vidim pod kontrolom - kazao je Ivošević.


21:28 - Zbog požara na županijskoj cesti Žrnovnica-Tugare (ŽC6142) promet je u prekidu. Obilazak je Jadranskom magistralom (DC8) Omiš-Split, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).


21:00Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, stigao je na požarište. "Došao sam dati podršku ovim ljudima koji se bore da zaštite kuće, izgleda da su to i uspjeli ovdje u Žrnovnici. Sada se bore da se požar ne proširi dalje i ja se nadam da će u tome uspjeti".

Kao Grad su, kako je istaknuo, napravili sve kako bi vatrogascima pružili najbolje moguće uvjete za rad. "Koliko vidim, došli su i vatrogasci iz cijele Dalmacije. Treba se diviti ljudima koji daju sve od sebe da se zaštite građani i kuće."

VIDEO Ivica Puljak stigao na požarište (izvor: Dalmacija danas)


20:17 - Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je kako su u gašenje požara otvorenog prostora na području Žrnovnice, uz domicilne snage, dodatno upućeni i vatrogasci iz intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Zadra, Splita i Šibenika, a angažirani su i vatrogasci Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije te Grad Zagreb.

 

VIDEO Požar u Donjem Sitnom kod Splita

19:40 - Požar koji se u utorak poslije podne širio na područje Srinjina u kasnim poslijepodnevnim satima ušao je među kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta Split.

Situacija je vrlo ozbiljna plamen je ušao među kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice i vatrogasci ulažu napore u obuzdavanju požara, rekli  su Hini u vatrogasnom središtu. Na terenu je više od 130 vatrogasaca. Miris paljevine od tog požara osjeća s i u Splitu.

Oko 19.30 sati, u pojedinim je naseljima nestalo struje. "U Splitu užasno smrdi po paljevini i pada pepeo", komentirala nam je Splićanka. 

"Imamo tešku situaciju", istaknuo je Tomislav Mihanović, zapovjednik DVD-a Žrnovnica, za Dnevnik Nove TV. "Ljudi daju sve od sebe, sve raspoložive su na terenu", kazao je te dodao kako su kanaderi otišli. "Borimo se kuću po kuću. Pozvao bih građane - sklonite se u kuće, maknite djecu. Vatrogasci će odraditi što mogu. Civili nam u ovom trenutku ne mogu pomoći."

 

GALERIJA Vatra ušla u naselje
1/42

17:15 - Nema mira za vatrogasce i stanovnike Žrnovnice, Srinjina i okolnih mjesta - požar koji je jutros bio pod kontrolom opet se rasplamsao. Na teren su uz zemaljske snage poslana i dva kanadera, potvrdio je za Večernji list oko 16 sati šef hrvatskih vatrogasaca Slavko Tucaković.

Imamo problem s maestralom koji je aktivirao požar pri vrhu fronte poviše Srinjina, odmah smo poslali zračne snage koje pomažu u gašenju, kazao je Tucaković. Kako doznajemo od vatrogasaca koji su na terenu zatvorena je cesta Žrnovnica - Srinjine. Kako izgleda požar u ovom trenutku možete pratiti i na stranicama Zvjezdanog sela Mosor gdje se nalaze kamere koje je postavila udruga Crometeo. 

Udari munja izazvali su niz požara protekle noći u Dalmaciji uslijed nevremena: dva požara aktivirala su se na brdu Perun između Žrnovnice i Podstrane, a najveći je aktivan na brdu Markovača, istočno od Žrnovnice, Na intervenciji su prvi stigli JVP Podstrana, DVD Podstrana JVP Split DVD Dugi Rat, DVD Omiš 2/8, DVD Solin, DVD Vranjic te je požar lokaliziran u 0:20 sati.

Nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom i grmljavinom dijelove Dalmacije pogodilo je u ponedjeljak navečer iza 22 sata. U 22:44 sata stigla je dojava o požarima na području Sitno Gornje-Markovača-Lolići. Na intervenciju su izašli DVD Žrnovnica, JVP Split, DVD Split, DVD Omiš, DVD Dugi Rat, DVD Gata, DVD Kučiće, DVD Solin, DVD Vranjic, DVD Dugopolje, DVD Gomilica, DVD Trogir, JVP Trogir, DVD Marina, DVD Slatine 1/3, DVD Okruk, JVP Sinj. Noć je na terenu provelo 107 vatrogasaca s 32 vozila

Podsjetimo, 2017. godine na ovom području planuo je jedan od najvećih požara u novijoj povijesti Hrvatske, a vatra se iz Sitnog Gornjeg spustila sve do ulaza u Split gdje su građani branili i obranili kvart Kile i spriječili katastrofu. 

 

GALERIJA Snažna oluja: Udari munja noćas uzrokovali nekoliko požara u okolici Splita
1/24

Komentara 2

AK
Aka
00:39 28.08.2024.

Baš čitam da jedna parcela nije izgorjela jer je obitelj uredno održavala travu i raslinje??? Što iz toga zaključiti o vlasnicima parcela koje su gorjele?

Avatar Pravi Hrvat Extra Klase
Pravi Hrvat Extra Klase
22:26 27.08.2024.

Ponovno domoljubno gori kao svoje na svome jer imamo Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije