Najavili i prosvjed

Aktivisti žele sačuvati Sovsko jezero: Stop gradnji bungalova!

Izletište i zaštićeni prirodni krajobraz Sovsko jezero
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/5
22.08.2024.
u 12:47

U udruzi se protive narušavanju prirodnog izgleda omiljenog izletišta brojnih planinara i ljubitelja šuma i prirode

Odbor za uređenje i zaštitu Sovskog jezera usprotivio se planovima općine Čaglin o snažnijoj turističkoj eksploataciji ovog bisera netaknute prirode između Požege i Slavonskog Broda. Naime, Požeško-slavonskoj županiji nedavno je dodijeljen ugovor o sufinanciranju projekta uspostave Centra za posjetitelje u selu Sovski dol, koji će na suvremen način prezentirati prirodna bogatstva Sovskog jezera.

Iz općine kao nositelja projekta poručili su kako je rekonstrukcija i dogradnja Društvenog doma samo prvi od četiri projekta kojima su predložena rješenja turističke, posjetiteljske i rekreacijske infrastrukture. Dodali su kako će projekt prijaviti i na druge natječaje te kako su već u tijeku složene pripreme za njegovu realizaciju, od parcelacije zemljišta do rješavanja imovinskopravnih odnosa.

U Odboru za zaštitu Sovskog jezera, međutim, tvrde da će se planiranom izgradnjom bungalova s garažama i pratećom infrastrukturom devastirati glavni dio uređene prirode jezera kojeg nazivaju Modrim okom Slavonije. Općinski projekt, smatraju u udruzi, ima za cilj rastjerati izletnike i zaljubljenike u prirodu i rezervirati ovu prirodnu oazu samo za unajmljivače bungalova. Navode i kako je riječ o zoni pješačkog turizma u koju se ne bi smjelo dolaziti motornim vozilima.

– Općina Čaglin uz pomoć Požeško-slavonske županije vodi aktivnosti da se oko Sovskog jezera postavi 12 bungalova. Udruga nije sudjelovala u razmatranju tog promašenog projekta. To je neprihvatljivo jer se devastira glavni dio uređene prirode, tjeraju se posjetitelji, a nema ni mogućnosti opskrbe vodom – tvrdi Đuro Japarić, jedan od najaktivnih članova udruge.

POVEZANI ČLANCI:

Aktivisti odbora u proteklih nekoliko desetljeća organizirali su brojne akcije čišćenje i uređenja tog komadića zaštićene prirode. U prilog njihovim nastojanjima ide i rješenje Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture izdano prije punih 20 godina, u kojem stoji kako bi nakon izgradnje izletničke kuće, vidikovca, zdenca trebalo strogo zabraniti bilo kakvu daljnju izgradnju na ovom području, jer bi to značilo opterećenje i narušavanje prirode. Iz udruge su uputili apel svima koji su u mogućnosti da im pomognu u zaustavaljanju devastacije zelene oaze, a najavili su i prosvjed.Područje Sovskog jezera i njegove okolice zaštićeno je 1989. godine kao značajan krajobraz. 

>> VIDEO Novi problemi Jadrolinije, putnike iskrcavali na drugoj rampi: 'Što se to događa?'

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
14:47 22.08.2024.

Tako to ide.....Bungalovi, beton, asfalt, noćni klub, benzinska crpka, ribički dom, lovački dom, garaže, parkiralište...I priroda nepovratno izgubljena...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije