BOLJE PROCJENJUJU RUSIJU

Američke obavještajne agencije ne znaju sve što se događa: Ukrajinci neke informacije ne žele otkriti

Russia's attack on Ukraine continues, in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
08.06.2022.
u 21:18

- Koliko mi zapravo znamo o tome kako je u Ukrajini? Možete li pronaći osobu koja će vam s povjerenjem reći koliko je Ukrajina izgubila vojnika i opreme? - upitala je bivša visoka obavještajna dužnosnica Beth Sanner

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gotovo svakodnevno na društvenim mrežama izvještava o ruskoj invaziji, viralne snimke pokazuju učinkovitost zapadnog oružja u rukama ukrajinskih snaga, a Pentagon redovito održava brifinge o zbivanjima u ratu. Ipak, američke obavještajne agencije imaju manje informacija nego što bi željele o ukrajinskim operacijama i posjeduju daleko bolju sliku o ruskoj vojsci, njezinim planiranim operacijama te njezinim uspjesima i neuspjesima, tvrde sadašnji i bivši dužnosnici.

Vlade često kriju informacije od javnosti zbog operativne sigurnosti, no nedostaci u informacijama unutar američke vlade mogli bi otežati Bidenovu administraciju da odluči kako usmjeriti vojnu pomoć. Američki dužnosnici rekli su da im je ukrajinska vlada dala nekoliko tajnih brifinga ili pojedinosti o njihovim operativnim planovima, a ukrajinski dužnosnici su priznali da Amerikancima nisu sve rekli, piše The New York Times

Američka obavještajna zajednica, naime, prikuplja informacije o gotovo svakoj zemlji, uključujući Ukrajinu, no američke špijunske agencije svoje napore usmjeravaju na neprijateljske vlade. Tako je Rusija glavni prioritet američkih špijuna već 75 godina.

- Koliko mi zapravo znamo o tome kako je u Ukrajini? Možete li pronaći osobu koja će vam s povjerenjem reći koliko je Ukrajina izgubila vojnika i opreme? - upitala je bivša visoka obavještajna dužnosnica Beth Sanner.

Dužnosnici Pentagona kažu da imaju strog proces za slanje oružja, koji počinje zahtjevom Ukrajinaca i uključuje procjenu SAD-a o tome kakvu opremu trebaju i koliko brzo se može savladati. Ipak, pitanja o stanju ukrajinskih vojnih snaga i strategije u Donbasu stvorila su nepotpunu sliku za Sjedinjene Države.

Posljednjih dana Ukrajina je dala više informacija. U nedjelju je Zelenski posjetio bojišnicu i nazvao borbe u Sjevjerodonecku "iznimno teškima". Također, priznao je da čak 100 ukrajinskih vojnika dnevno umire i opisao kako je Rusija zauzela petinu zemlje.

Otvorenije javne izjave vlade mogle bi biti prethodnica razgovora s njezinim stanovništvom o strateškim izborima koje treba donijeti u Donbasu, kažu analitičari.

- Vjerojatno se vodi rasprava o tome treba li povući obranu koja bi mogla biti zarobljena ako ostane - rekao je Stephen Biddle, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Columbia. 

Sjedinjene Države dostavljaju Ukrajini redovita obavještajna ažuriranja gotovo u stvarnom vremenu o lokaciji ruskih snaga, informacije koje Ukrajinci koriste za planiranje operacija i napada te jačanje svoje obrane. Ipak, ukrajinski dužnosnici dijele samo svoje strateške ciljeve, a ne i svoje detaljne operativne planove.

Ukrajinska tajnost prisilila je američke vojne i obavještajne dužnosnike da pokušaju naučiti što mogu od drugih zemalja koje djeluju u Ukrajini, navodi The New York Times. 

Ukrajinska vlada ne želi dijeliti informacije koje bi mogle upućivati ​​na slabljenje odlučnosti ili ostavljati dojam da možda neće pobijediti. Naime, smatra se da ukrajinski dužnosnici ne žele iznositi informacije koje bi mogle potaknuti Sjedinjene Države i njihove druge zapadne partnere da uspore protok oružja.

Na zahtjev Sjedinjenih Država, Ukrajina je godinama pooštravala zaštitu svojih vojnih i obavještajnih službi od ruskih špijuna. Informiranje drugih zemalja o njihovim planovima i operativnoj situaciji moglo bi otkriti slabosti koje bi Moskva mogla iskoristiti ako ruska vojska sazna za njih.

- Nisam siguran da je u interesu američke ili ukrajinske javnosti da Ukrajinci budu otvoreni o svojim gubicima ako rezultat bude jačanje ruskih ratnih napora, ali to znači da zapravo ne znamo obje strane priče - rekao je dr. Biddle.

Sjedinjene Države imaju bolje procjene ruskih žrtava i gubitaka opreme, rekao je visoki američki dužnosnik. Obrambena obavještajna agencija, primjerice, procjenjuje da je broj ukrajinskih vojnika poginulih u akciji sličan ruskima, ali agencija ima daleko nižu razinu povjerenja u svoju procjenu ukrajinskih gubitaka.

VIDEO Povjesničar: Putin bi u idućim danima mogao predložiti prekid vatre

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 6

CM
Crni_moj
23:02 08.06.2022.

Po članku ispada da Ukrajinci kriju nešto od velikog šefa.

PR
prokurator
22:33 08.06.2022.

kao da ameri puno pitaju za informacije... recimo CIA svake godine obnavlja svoj "factbook" sa podacima za svaku državu svijeta. kada zastari, par godina kasnije može ga se legalno nabaviti. ako čovjek potraži recimo podatke za hr od prije 5 godina, iznenadi se sa detaljima koje nije ni znao... toliko o američkoj informiranosti. detaljne analize orto-snimaka otkrivaju sve o stanju na terenu.

AN
angeomihael
21:31 08.06.2022.

Samo pakao otpočinje ratove da ugrabi duše nevine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije