AUSTRIJA NAKON OTKAZIVANJA KONCERTA

Amerikanci obavijestili Austrijance o paklenom planu 19-godišnjaka

Foto: Pixsell
1/18
08.08.2024.
u 14:44

Listu “Der Standard” iz policijskih je krugova potvrđeno kako je policija u potrazi i za daljnjim sumnjivim osobama, vezano uz dva navedena uhićenja

Razočaranje, šok, bijes i tuga vladaju u Austriji nakon sinoćnjeg otkazivanja tri koncerta svjetske pop zvijezde Taylor Swift u Beču, zbog terorističkih prijetnji.  Organizator koncerta Barracuda Music je u dogovoru s austrijskim vlastima zbog opasnosti od terorističkog napada odlučio otkazati koncerte.

I tako je odjednom naprasno prekinuta “Swiftomanija” koja je zahvatila ne samo Austriju nego i Europu i svijet. Mnogima koji su danas, sutra ili u subotu trebali uživati uz svoju ljubimicu i slaviti život, dugo sanjani snovi rasprsnuli su se poput balona od sapunice. Sve zbog dvojice osumnjičenika, rođenih u Austriji koje je austrijska policija jučer uhitila zbog planiranja terorističkog napada  na koncertu Taylor Swift u Beču, gdje su, prema pisanju nekih austrijskih medija trebali biti unajmljeni kao zaštitari.

Riječ je o 19-godišnjem austrijskom državljaninu, čiji su roditelji podrijetlom iz Sjeverne Makedonije, uhićenom u srijedu ujutro u mjestu Ternitz u Donjoj Austriji, južno od Beča, te 17-godišnjaku, također austrijskom državljaninu koji je jučer poslijepodne uhićen u Beču. Kako piše danas austrijski dnevni list Kurier uhićenom 19-godišnjaku je navodno bio plan autom se zaletili u masu od 20.000 obožavatelja izvan bečkog stadiona  Ernst Happel i zatim ih napasti noževima i mačetama.

VEZANI ČLANCI: 

Kurier piše kako su prijatelji 19-godišnjaka, koji je glavni osumnjičeni, navodno trebali biti zaštitari na koncertu. Grozno! Kako pišu domaći mediji glavni osumnjičeni je navodno planirao izraditi eksplozivnu napravu koristeči kemikalije TATP, posebno osjetljive na udarce, koje je navodno uzeo u tvrtci u kojoj je radio.

Glavni direktor za javnu sigurnost u austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova Franz Ruf danas ujutro je za državni radio Ö1 rekao kako je nakon oba uhićenja  “konkretno stanje prijetnji, odgovarajuće minimalizirano”. Uz opasku, kako i dalje postoji “apstraktna opasnost”. Nadležne državne službe opasnost od terora i dalje ocjenjuju “visokom”, ističu mediji.

Listu “Der Standard” iz policijskih je krugova potvrđeno kako je policija u potrazi i za daljnjim sumnjivim osobama, vezano uz dva navedena uhićenja. Ruf je ponovio kako su se osumnjičenici navodno radikalizirali preko interneta. Napomenuo je kako je glavni osumnjičenik prije nekoliko tjedana navodno prisegao na vjernost aktualnom vođi Islamske države. I da se je u fokusu našao Beč i koncert Taylor Swift.

Ono što je također potvrđeno je da su kod pretresa stana glavnog osumnjičenika u Ternitzu pronađene kemijske supstance. Policija je priopćila da se posebno intenzivna istraga, na najvišoj razini, provodi u “bližoj okolici” uhićenih. Austrijski mediji ističu da je za jezovite terorističke planove 19-godišnjeg Austrijanca odlučujući odnosno spasonosni mig odnosno tip stigao iz SAD-a. Naime, kako se navodi američka tajna služba ukazala je austrijskim kolegama i novoutemeljenoj Upravi za sigurnost i obavještajne poslove (DSN) na 19-godišnjaka.

 

Povodom otkazivanja koncerta oglasili su se i austrijski politIčari. Austrijski kancelar, narodnjak (ÖVP) Karl Nehammer  je X-u napisao: “Zahvaljujući intenzivnoj suradnji naše policije i novoutemeljenog DSN-a s inozemnim službama, prijetnja je pravovremeno identificirana i suzbijena, te je spriječena tragedija”. Naglasio je kako je otkazivanje koncerta Taylor Swift za njene obožavatelje u Austriji “gorko razočaranje”.

Potkancelar i šef Zelenih Werner Kogler je napisao “Mnogima se je danas raspršio njihovb san. U tri koncerta desetine tisuća Swifties  trebalo je slaviti život u Beču. Žao mi je da vam je to uskraćeno. Međutim Swifties se drže zajedno i njih mržnja i teror ne može uništiti”. Ono što je zajedničko svim austrijskim medijima je da pišu kako se terorom pokušava ljude razjediniti i među njih posijati strah, te time oslabiti i demokraciju i suživot. Austrijski radio i televizija ORF navodi kako je otkazivanje koncerta najveće svjetske pop zvijezde u Beču zbog terorističkih prijetnji imao “ogroman medijski eho” ne samo u Austriji nego i u Europi i svijetu, odakle su doputovali brojni obožavatelji Taylor Swift.

VEZANI ČLANCI: 

Ono što svi također ističu je da će onima koji su kupili ulaznice za koncert, u slijedećih 10 dana biti vraćen novac. I što na kraju riječi, razočaranje obožavatelja je ogromno, ali i zabrinutost Austrijanaca za sigurnost u ovoj alpskoj zemlji. List Kleine Zeitung, uz obilno izvješće o događajima oko zabrane koncerta također daje kronološki pregled svih terorističkih aktivnosti u Austriji. 

Najteži teroristički napad u mlađoj austrijskoj povijesti bio je u središtu Beča u studenome 2020. godine u kojem je poginulo četvero ljudi, a 22 ih je ranjeno. Terorist, kojeg je policija neutralizirala, bio je 20-godišnji austrijski državljanin sjeverno-makedonskih korijena. Kleine Zeitung, između ostalog, konstatira kako Austrija očito nije više “otok blaženih” kada se radi o teroru. Stupanj sigurnosti zbog opasnosti od terora u ovoj alpskoj zemlji podignut je u listopadu prošle godine na drugu najvišu razinu.

 

 

Komentara 2

Avatar Aristarh
Aristarh
15:49 08.08.2024.

Klin se klinom izbija. Dobra i plemenita demokracija ne smije svojim blagim metodama suzbijati divljake. Mora primijeniti surovu metodu divljaka da bi suzbila divljake. Zašto divljaku ne objaviti cijelo lice. Zašto.

SE
Serengeti
19:03 08.08.2024.

Zašto EU službe ne nadziru EU Internet? Očigledno sav Internet promet nadziru službe SAD-a. Sjetimo se nedavnog slučaja kad je otkriveno da su Amerikanci prisluškivali Angelu Merkel. To nije normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije