GLAVNI OSUMNJIČENI PRIZNAO

Šok iz Austrije: Mediji tvrde da jedan od terorista ima hrvatske korijene!

Taylor Swift održala koncert u Milanu
Foto: EXPA/ laPresse/ Claudio Furlan/E
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
08.08.2024.
u 12:51

Policija je na njegovu mobitelu također pronašla sadržaj povezan s IS-om, no pretresi na stadionu Ernst Happel nisu ukazali ni na kakve eksplozive ni ostale prijetnje

Policija u Austriji potvrdila je da je 19-godišnjak priznao da je planirao izvesti teroristički napad na koncertu Taylor Swift u Beču. Još jedna osoba, 17-godišnjak, uhićen je jer se vjeruje kako mu je pomogao u planiranju, a još je jedna osoba zaustavljena. Glavni osumnjičenik, Austrijanac koji vuče korijene iz Sjeverne Makedonije, na ispitivanju je priznao da je planirao koristiti eksploziv koji je sam prethodno izradio, kao i ubodna oružja, a on sam nije trebao preživjeti teroristički napad. 

Isplivala je i informacija kako drugi osumnjičeni, 17-godišnjak u Beču, ima korijene iz Hrvatske i Turske, navodi Heute. On je navodno već u srijedu bio kod Happelstadiona kada ga je uhitila specijalna policija. On je bio zaposlen u tvrtki za građevinu. Policija je na njegovu mobitelu također pronašla sadržaj povezan s IS-om, no pretresi na stadionu Ernst Happel nisu ukazali ni na kakve eksplozive ni ostale prijetnje. Uz njih se spominje i jedan 15-godišnjak turskih korijena koji je u međuvremenu zaustavljen, no nije bio uhićen. 

Policija navodi da su obojica doživjela određene društvene promjene netom prije samog koncerta. Dok je 19-godišnjak dao otkaz na poslu još 25. srpnja, pa poručio kako ''ima velike planove'', 17-godišnjak iz Hrvatske i Turske nedugo je prekinuo sa svojom djevojkom. 

Uhićeni 19-godišnjak nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao pored stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije, rekao je dužnosnik. Osumnjičenik je na internetu pretraživao kako izraditi bombe, a istražiteljima je rekao da je „planirao ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra”. 

POVEZANI ČLANCI:

On i druga osoba uhićeni su dan prije koncerta zbog sumnje da planiraju napade na velikim događajima u Beču, uključujući koncerte Taylor Swift. Ona je u srijedu navečer otkazala sva tri nastupa, zakazana za četvrtak, petak i subotu. Haijawi-Pirchner je rekao da je odluku o otkazivanju donio organizator koncerata, a ne austrijska policija, no da je ta odluka razumljiva.  Zbog planiranog napada ne traga se za drugim osumnjičenicima, objavili su istražitelji. 

Austrijski ministar unutarnjih poslova naglasio je da je „izbjegnuta tragedija”.  „Situacija je bila i jest ozbiljna”, dodao je Gerhard Karner.

>> VIDEO Pozadina otkazivanja koncerta Taylor Swift: Mladić (19) se nedavno priključio IS-u, planirao napad s još jednim

 

Komentara 16

ZZ
Zo-ZG
13:05 08.08.2024.

to ovi pripadnici "religije mira". locirati i deportirati.

ŠS
Štap sa glavom
12:55 08.08.2024.

Hrvatske korijene po nani?

LO
loraxy
13:27 08.08.2024.

Sigurno se zove "Suljudin Hasanspahidžirović - hrvatski korijeni ko kuća !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije