UKRAJINSKA KRIZA

Amerikanci objavili navodni Putinov plan: Lažna snimka izazvala bi bijes, a onda bi uslijedila invazija

Američke trupe spremne za raspoređivanje u Istojčnoj Europi
Foto: BRYAN WOOLSTON/REUTERS
1/3
03.02.2022.
u 22:34

Snimke bi prikazivale leševe i uništena mjesta, lažnu ukrajinsku vojnu opremu, dronove turske proizvodnje i glumce koji glume ožalošćene na ruskom jeziku, precizirali su američki dužnosnici

Rusija planira izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, lažirajući napad ukrajinske vojske na separatiste koje podržava Rusija ili samu Rusiju, tvrde američki dužnosnici.

Jedna od opcija koju Rusija razmatra jest da inscenira i snimi lažni napad, s grafičkim prikazima eksplozije koje prikazuju brojne žrtve, javlja BBC.

SAD i NATO zabrinuti su zbog gomilanja ruskih snaga u blizini Ukrajine. Rusija i dalje poriče da planira invaziju te tvrdi da su vojnici tamo radi vježbi. Trenutno ih ima oko 100.000. Najnovije napetosti jačaju osam godina nakon što je Rusija anektirala ukrajinski južni poluotok Krim i podržala krvavu pobunu u istočnoj regiji Donbasa.

Visoki američki dužnosnici rekli su da operacija, koju su planirale ruske sigurnosne službe, ima namjeru prikazati prizore civilnih žrtava u Donbasu. Time bi se izazvao bijes protiv ukrajinskih vlasti, što bi onda mogli iskoristiti za opravdanje napada na Ukrajinu, tvrde američki dužnosnici.

Rat u istočnoj Ukrajini
Foto: Alexander Reka/NEWSCOM

'Lažni napad samo jedna od opcija'

Snimke bi prikazivale leševe i uništena mjesta, lažnu ukrajinsku vojnu opremu, dronove turske proizvodnje i glumce koji glume ožalošćene na ruskom jeziku, precizirali su američki dužnosnici. Međutim, napominju da je to samo jedna od opcija koju Rusija razmatra. Dodali su da su ova saznanja objavljena s ciljem "odvraćanja Rusije od planiranog djelovanja".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da su američke obavještajne službe "jasan i šokantan dokaz ruske ničim izazvane agresije i prikrivenih aktivnosti na destabilizaciji Ukrajine".

"Velika Britanija i naši saveznici nastavit će razotkrivati ​​ruska podmetanja i propagandu i prozivati ​​je kakva jest", rekla je u izjava.

Vijest o navodnoj zavjeri stigla je dan nakon što je SAD rekla da šalje više vojnika NATO saveznicima u Europi. Rusija je rekla da je taj potez "destruktivan" i dokazuje da je njihova zabrinutost oko NATO-ovog širenja na istok opravdana.

 

 

Ključne riječi

Komentara 70

TR
trpimir2022
08:06 04.02.2022.

Kako Ameri ne bi znali što Rusi rade, pa u tim namještanjima oni im mogu biti profesori. Naravno, oni su u tome profesori svima na svijetu, jedino s Britancima dijele katedru.

ZN
znase
23:39 03.02.2022.

Kako su izmislili terorističke prijetnje na bliskom istoku, atomsko oružje u nekim zemljama tako su izmislili i ovo. Tko Amerikancima vjeruje je mentalno zaostala osoba…

BI
billynik
23:03 03.02.2022.

Tko još vjeruje Amerima i dana se po njihovom ovaj u Siriji sam ubio usput pobio 4-5 žena i isto toliko djece a američki dronovi su tamo bili igrom slučaja. Moš misliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije