ŽELE OBRANITI IZRAEL

Amerikanci šalju moćno oružje Izraelu, Pentagon otkrio detalje

Smoke billows over Khiam, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, as seen from Marjayoun
Foto: KARAMALLAH DAHER/REUTERS
1/4
13.10.2024.
u 20:30

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da šalje sustav kako bi "obranio Izrael."

Sjedinjene Države objavile su u nedjelju da će poslati Izraelu napredni proturaketni sustav i američke vojnike koji će upravljati njime, u nastojanju ojačavanje zračne obrane zemlje nakon raketnog napada iz Irana. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da šalje sustav kako bi "obranio Izrael."

Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder rekao je da bi slanje Terminalnog sustava obrane područja na velikim visinama (THAAD) pojačalo integrirani sustav protuzračne obrane Izraela. "Ovo je dio šire prilagodbe američke vojske proteklih mjeseci, kako bi podržali obranu Izraela i zaštitili Amerikance od napada Irana i proiranske milicije", priopćio je Ryder.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi ranije u nedjelju je upozorio Sjedinjene Države da ugrožavaju živote svojih vojnika time što ih "šalju da upravljaju američkim proturaketnim sustavima u Izraelu." "Iako smo postigli nevjerojatne napore proteklih dana da suzbijemo puni rat u našoj regiji, reći ću jasno da nemamo crvenih linija u obrani naših ljudi i interesa", objavio je Araqchi na X-u.

Iran je ispalio projektile i dronove na Izrael u travnju. 1. listopada ispaljeno je više od 180 balističkih projektila na Izrael uslijed eskalacija u borbama između Izraela i Hezbolaha u Libanonu. Mnogi su presreteni, no neki su probili obranu.

FOTO Putin ima 14 jasnih meta: Ako doista posegne za nuklearnim oružjem, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Smoke billows over Khiam, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, as seen from Marjayoun
1/26
Ključne riječi

Komentara 4

XA
xaron
22:57 13.10.2024.

U članku ne vidim podatak da svaku tu bateriju opsluźuje 95 vojnika. To je prevelik zalogaj čak i za Izrael jer treba imati i zamjene za sve te vojnike kako bi baterija normalno funkcionirala 24 sata 7 dana u tjednu.

MI
Mixy
22:07 13.10.2024.

Znači tako Ameri kažnjavaju Izrael zato što napada čak i UN...

Avatar Štrumpfeta
Štrumpfeta
21:25 13.10.2024.

Dakle to su ti Demokrati koji se vole prikazivati mirotvorcima, dobricama i humanitarcima ...jedno misle, drugo govore, a treće rade...obični licemjerni ljigavci. Zato narod ima veći respekt prema Trumpu, Putinu, pa i Netanyahuu, oni su barem iskrene zloće 😃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije