UDAR RUSIJE NA UKRAJINU

Analitičar: Kremlj zna da je pred Rusijom duga i mračna zima. Napad dronovima znak je očaja

Aftermath of a Russian missile attack in Odesa region
Foto: State Emergency Service of Ukrai
1/3
26.08.2024.
u 18:24

Poljska vojska priopćila je da su njezini ratni zrakoplovi i zrakoplovi saveznika stavljeni u stanje pripravnosti nakon najnovijeg ruskog napada

U jednom od najvećih ruskih raketnih napada na Ukrajinu ispaljeno je jutros više od stotinu projektila, a još stotinjak bespilotnih letjelica tražilo je mete. Iz sata u sat stizali su danas podaci o poginulima. Oko 15 sati potvrđeno je šestero mrtvih. Zbog oštećenja na infrastrukturi dolazilo je do prekida u opskrbi električnom energijom i vodom, uključujući i dijelove Kijeva. Rusija je potvrdila napad i poručila da je koristila “visokoprecizno” oružje.

Tadić: Znak očaja

Napad je uslijedio u vrijeme dok Ukrajina zauzima nove teritorije u južnoj ruskoj regiju Kursk, a ruske snage napreduju na istoku Ukrajine, približavajući se prometnom čvorištu Pokrovsk. – Bio je to jedan od najvećih kombiniranih udara. Više od stotinu projektila različitih tipova i oko stotinu bespilotnih letjelica Šahed. I kao većina prethodnih ruskih napada, ovaj je jednako lukav, gađa kritičnu civilnu infrastrukturu – istaknuo je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i potvrdio da je energetski sustav pretrpio veliku štetu. Čak je i u susjednoj Moldaviji došlo do manjih poremećaja u elektroenergetskoj mreži.

– Napad ruskim raketama na ukrajinske gradove znak je očaja. Kremlj zna da je pred Rusijom duga i mračna zima. Nakon sustavnog ukrajinskog uništavanja ruske petrokemijske industrije i skladišta goriva, poput onog u Rostovu, koje gori već osmi dan, unatoč molitvama “ruskih sveštenih lica” i svim ruskim pokušajima gašenja, sada slijedi ukrajinsko sustavno uništavanje ruske električne mreže, dalekovoda i trafostanica jer jako raste ukrajinska industrija dronova. Rat doista eskalira, ali na teritoriju Rusije – kaže za Večernji list analitičar Tonči Tadić.

VEZANI ČLANCI:

Poljska vojska priopćila je da su njezini ratni zrakoplovi i zrakoplovi saveznika stavljeni u stanje pripravnosti nakon ruskog napada na zapadne ukrajinske regije koje graniče s tom državom članicom NATO-a. Eksplozije su potresle i središte Kijeva. Zračne snage priopćile su da je Rusija koristila i 11 strateških bombardera TU-95 tijekom napada.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija odgovara na nedavni upad Ukrajine u regiju Kursk. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da Rusija nije lansirala samo bespilotne letjelice i krstareće rakete već i balističke rakete Kindžal, koje je puno teže presresti. Čini se da je to još jedan pokušaj Moskve da poremeti opskrbu energijom u zemlji uoči zime. Zelenski je pozvao zapadne saveznike da dozvole upotrebu dalekometnog oružja za gađanje ciljeva u Rusiji iz kojih se pokreću napadi. Ukrajina je, podsjetimo, pokrenula svoj prekogranični napad na regiju Kursk 6. kolovoza i pod kontrolom drži više od tisuću četvornih kilometara. Oko 10.000 elitnih ukrajinskih vojnika probilo je slabo branjene granice, zauzevši više teritorija u nekoliko dana nego što je Rusija osvojila u Ukrajini cijele godine, piše BBC.

Lukašenko gomila vojsku

Bjelorusija nastavlja gomilati svoju vojsku na granici s Ukrajinom. – Lukašenko stegovno odrađuje svoj posao po nalogu iz Kremlja: preusmjeriti pozornost Ukrajine s Donbasa i Kurska na granicu s Bjelorusijom. U usporedbi s današnjom obučenom i vrhunski naoružanom ukrajinskom vojskom Lukašenkova vojska je skupina jadnika koja u sukobu ne bi imala nikakve šanse. Bjelorusija je i inače stanovništvom četiri puta manja od Ukrajine, a Lukašenkov režim održava se samo uz rusku vojnu pomoć. Ulazak Bjelorusije u otvoreni rat s Ukrajinom na strani Rusije stvorio bi Rusima dodatne probleme jer bi se Bjelorusija u trenu našla u građanskom ratu proruskih i antiruskih snaga. Nakon Lukašenkova poraza Rusi bi dobili još 1000 kilometara granice s Bjelorusijom koju nema tko čuvati, s mogućim novim invazijama na Rusiju. Kopnena veza s Kalinjingradom bila bi presječena. Zato ne vjerujem da je Lukašenku i njegovim mentorima u Kremlju stalo do takvog sukoba ako su iole normalni. No u ove dvije i pol godine rata vidjeli smo da društvo u Kremlju vrlo loše predviđa ishode vlastitih poteza, a nikako poteze protivnika – zaključuje analitičar Tonči Tadić.

 

VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'
Ključne riječi

Komentara 63

AS
A Sinisa
23:55 26.08.2024.

Kao što sam i predvideo. Komentar mi je obrisan. Nisam nikoga vređao. Izneo sam moje mišljenje o razvoju situacije i dubljim uzrocima sukoba. To je bilo dovoljno za brisanje. upitajte se da li su to demokratske vrednosti kojima težimo. Istoo se dešava i na sajtu B92. Iste gazde ista pravila. I ne, nisu ni srbi ni hrvati. Možda samo na papiru u slučaju B92. Ovde čak ni to.

ST
StožerniGeneral50
21:40 26.08.2024.

Pozdrav vozačima IMT-s ma gdje bili.

CE
CenzuriranUskoro
09:03 27.08.2024.

Molim malo realnosti, ovaj rat se ne može dobiti bez direktnog ulaska NATO-a u sukob, a kako će na to gledati drugi veliki igrači poput Kine ostaje za vidjeti. SAD vidi samo profit, Ukrajinska politika je marionetska od 2014., EU politika je idiotska i autodestruktivna, a Rusi se ponašaju kao supersila koju nije briga za međunarodno pravo kao i ostale. Rusi na istoku strpljivo melju jer imaju točno zacrtani cilj. Ukrajina koja gubi bitku s vremenom i brojevima pokušava opravdati dostavu naoružanja i uvlačenja još nekoga u rat jer ako ne smiju pregovarati to je jedini način da ovaj rat promjeni konačni ishod. Prestanite navijački gledati na ovaj sukob i realno sagledajte situaciju. Putin gubi glavu ako odustane od onoga što je potpisao, sada je samo pitanje jel će Ukrajina čekati da Rusi dođu do potpisanih granica da sjednu za stol ili će Rusi preči zacrtane granice i nastaviti dalje prema novom cilju. Prestanite gledati tuđe interese, gledajte HRVATSKE interese, a u sukobe velikih se ne miješajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije