SKOČIO REJTING HARRIS

Anketa pokazala tko je bio bolji građanima u debati. Tadić: Javni nastup u politici je sve!

OPED-EPLEY-COLUMN-SA
Foto: José Luis Villegas
1/4
Autori: Paula Hađur, Hina
12.09.2024.
u 22:44

S obzirom na ovaj rast podrške Harris nakon burnog sučeljavanja, postavlja se pitanje - je li Trump na ''početku svog kraja'' koji će ultimativno rezultirati njegovim porazom na izborima?

Američka potpredsjednica Kamala Harris iz redova demokrata vodi ispred republikanca Donalda Trumpa s 47 naprema 42 posto podrške uoči predsjedničkih izbora 5. studenoga, što predstavlja povećanje prednosti nakon televizijskog sučeljavanja kandidata u utorak, pokazali su rezultati ankete Reuters/Ipsos u četvrtak. Dvodnevna anketa je pokazala da Harris uživa prednost od pet postotnih bodova među registriranim biračima dok je u anketi Reuters/Ipsosa provedenoj između 21. i 28. kolovoza vodila za četiri postotna boda.

S obzirom na ovaj rast podrške Harris nakon burnog sučeljavanja, postavlja se pitanje - je li Trump na ''početku svog kraja'' koji će ultimativno rezultirati njegovim porazom na izborima? Na tu smo se temu obratili Večernjakovom analitičaru Tončiju Tadiću koji je upravo ovu njegovu debatu usporedio s onom iz srpnja s predsjednikom, kada je Joe Biden u nekoliko navrata nepovezano govorio i zamuckivao, i samo dodatno uvjerio njegove kritičare da novi mandat neće moći iznijeti do kraja. 

- Primijetite ujedno da je Bidenov debakl na debati protiv Trumpa za sve komentatore u SAD i EU bio znak političkog kraja Joea Bidena. S druge strane je Trumpov debakl na ovoj debati protiv Kamale sada odjednom za sve komentatore u SAD i EU "nebitan za uspjeh na izborima".  Ma dajte molim vas! Javni nastup u politici je sve! - kaže Tadić. Osim dobre pripreme, Tadić je nahvalio Harris u još jednom pogledu, a to je da je uspjela njezina taktika da birači na debati bolje upoznaju Trumpa. 

- Kao što je u Hrvatskoj naveći neprijatelj Zorana Milanovića sam Milanović koji se politički 'pokapa' u svojim izjavama, tako je u Americi najveći protivnik Donalda Trumpa sam Trump. Sve što je Kamala htjela je i uspjela: omogućiti Trumpu da se „politički pokapa“ svojim neutemeljenim i budalastim izjavama. Njegova sumanuta izjava o izbjeglicama sa Haitija koji u Springfieldu u državi Ohio „otimaju i jedu kućne ljubimce“, što je odmah kao laž demantirao moderator debate, spada u antologiju američke političke gluposti. Trump je s posebnim ponosom istaknuo kako ga vole dva diktatora: Putin i Orban, na što mu je Kamala uzvratila da nije omiljen ni u jednoj državi saveznici SAD-a - kazao je.

- Trump se smotao i na pitanje o uvođenju opće socijalne zdravstvene zaštite za građane SAD-a, tvrdeći da ima „nacrt plana“, ali zapravo nema plan, dok o tom nacrtu govori već 10 godina. Kamalina slaba točka je bila na samom početku, ticala se stanja u gospodarstvu SAD, no tu se nekako izvukla uspoređujući svoje i Bidenovo razdoblje s Trumpovim. Također, posve su se razišli na pitanju dopuštenja ili zabrane pobačaja, gdje je Trump nastojao biti dvosmislen ne govoreći ni za ni protiv, dok je Kamala bila za legalizaciju pobačaja na razini SAD. Razišli su se i na pitanju Ukrajine, gdje je Trump odbio odgovoriti želi li pobjedu Ukrajine ili Rusije, dok je Kamala bila na strani Ukrajine - prokomentirao je Tadić. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 15

NK
Najam krova
11:39 13.09.2024.

Kada Swift koju prati skoro 300 milja pratitelja stane javno na stranu Haris mora se poznati u anketama.

Avatar El Indio
El Indio
23:36 12.09.2024.

Je bila u onoj "pravoj demokraciji" dabata Putina sa ostalim predsjednickim kandidatima u Moskvi?

TI
Tinček
12:50 13.09.2024.

Javni nastup je za zabavu, minimalno mijenja. Kamal je puna floskula, Trump je malo iza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije