Uspon ekstremis

Antiislamist Geert Wilders vodi na lokalnim izborima u Nizozemskoj

Geert Wilders
Reuters
04.03.2010.
u 12:05

Kontroverzni političar osvojio je u Haagu drugo mjesto, dok je u Almerei osvojlo uvjerljvo prvo mjesto sa 21 posto glasova. Stranka slobode se protivi "islamizaciji zemlje".

Kada je prije godinu dana desničar i okorjeli antiislamist Geert Wilders izjavio da će jednog dana postati nizozemski premijer, europski analitičari doživjeli su to kao još jednu ekscentričnu izjavu neobuzdanog političara.

Osebujna plava kosa

Danas se ta izjava i ne doima tako nerealnom jer je Wildersova Stranka slobode ostvarila izvrsne rezultate na lokalnim izborima. Iako se kandidirala samo u Haagu i Almerei, za Wildersovu stranku moglo bi se reći da je pobjednica izbora. U Haagu je zauzela drugo mjesto, dok je u Almerei uvjerljivo prva sa 21 posto glasova.

– Ono što je moguće u Haagu i Almerei, moguće je u cijeloj državi, slavodobitno je izjavio Wilders.

Kako su nacionalni izbori za nekoliko mjeseci, više uopće ne bi bilo iznenađenje da “crna ovca nizozemske politike” osvoji najviše glasova. Iako su ga njegovi prijatelji zbog osebujne plave kose prozvali Mozartom, njegova politička pojava i filozofija nemaju baš ništa s vedrom i uzvišenom dušom genijalca iz Salzburga.

Kritičari, a takvih u Europi ima jako puno, Wildersa doživljavaju kao fašista, desničara i antiislamista. Najpoznatiji je po svojoj mržnji prema islamu, koji smatra “smrtnim neprijateljem” judeo-kršćanske civilizacije. Islam je usporedio s nacizmom, a Kur’an s Hitlerovim Mein Kampfom. Tvrdi da muslimanska sveta knjiga propovijeda mržnju i ubojstva. Uveo bi petogodišnju zabranu useljavanja iz zemalja Trećeg svijeta.

Zna biti tolerantan

Tvrdi da bi muslimani morali potrgati pola Kur’ana ako žele biti dobri Europljani. Uvjeren je da bi proroka Muhameda danas tretirali kao terorista. – Nisu svi muslimani teroristi, ali su većina terorista muslimani. Na drugoj strani, Wilders je liberal koji zagovara osobne slobode. Tolerantan je prema gay zajednicama i manjinskim stilovima života.

Ključne riječi

Komentara 35

OB
-obrisani-
14:29 05.03.2010.

A sto je onda problem europejski po tebi?Koliko sam razumeo radikalni muslimani su samo deo,pod predpostavkom da se slazem ,a sto je drugi deo problema?

Avatar kresimir*
kresimir*
02:21 05.03.2010.

Da. Prvi cilj Wildersa je da se zaustavi muslimanska imigracija tj da je kuran=My kamp. Drugi cilj izlazak iz evropskih integracija tj ne zele vise biti clan EU. Sad ce ga osudit, a u isto vrijeme ce pobijedit na izborima u Holandiji. Paralelno se dogadja potpuno ista stvar u Engleskoj. Yorkshire, Bradford, East London. BP nadmocno dobiva vecinu.

SM
sudo.m
14:33 04.03.2010.

\"Islamizacija Holandije\"!!!!!!!!!!!!!!!!! Da covjek pukne od smijeha! Wilders i njemu slicni koriste trusnu situaciju za skupljanje glasova i da prigrabe stogod vlasti i nista drugo! Samo naivni mogu dati svoj Glas takvom politicaru i takvim Argumentima! 5% Muslimana prijeti daa se islamizira Drzava Holandija! APSURD!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije