Antimigrantski vojnici

Ratnici Odina: Patroliraju ulicama Finske i brane građane od migranata

Skupina 'Soldier of Odin'
Foto: Reuters
1/2
14.01.2016.
u 10:35

Ideja je nastala u gradu u blizini ulazne točke migranata, a krive ih za pojavu porasta zločina. Prošle godine Finska je primila 32.000 izbjeglica, a vlada zahtijeva da svi radno sposobni rade neplaćene poslove i prihvate 'nacionalni kurikulum'

Skupina samoprozvanih domoljuba patrolira ulicama Finske. Crna jakna sa simbolom Vikinga i finskom zastavom vizualni je identitet tzv. Soldiers of Odin, antimigrantske grupe mladića. Cilj im je zaštititi Fince od migranata, a svojim postupcima postupno zabrinjavaju policiju i vladu.

Zemlja na sjeveru Europe poznata je po povijesti prihvaćanja izbjeglica, međutim, nalazi se u kriznoj situaciji. Uz ostale europske zemlje bori se s prevelikim brojem tražitelja azila.

Dolazi do sukoba kultura, stvaraju strah i zabrinutost u zajednici

Finska vlada je na oprezu zbog rastućih antimigrantskih pokreta i ne daju prostor širenju mržnje. "Odinovi vojnici" nazvani su prema bogu iz norveške mitologije. Ideja je pokrenuta prošle godine u gradu Kemi, blizu granične općine Tornio, koja je i ulazna točka migranata koji pristižu iz Švedske. Odinovi članovi krive, kako ih nazivaju, "islamske uljeze" za pojavu porasta zločina, a na demonstracijama su nosili plakate s natpisom "Migranti nisu dobrodošli". Na Novu godinu u Helsinkiju je finska policija zabilježila i zlostavljanja žena od muškaraca stranog podrijetla. Podaci dokazuju da je u posljednja četiri mjeseca prošle godine broj seksualnih napada udvostručen.

Prošle godine Finska je primila 32.000 izbjeglica. Iako europski prosjek ima 10% državljana rođenih u inozemstvu, ova sjeverna zemlja ima oko 6%. U gradu Kemi "Soldiers of Odin" svakodnevno patroliraju ulicama, unatoč temperaturama i do -30 stupnjeva. Skupina tvrdi da je aktivna u 23 grada, iako policija bilježi aktivnosti u 5 gradova.

– Islamski uljezi stvaraju nesigurnost i povećavaju stopu zločina. Mi smo domoljubna organizacija koja se bori za bijelu Finsku – rekao je "vojnik". – Ako prosvjednici prijave patroliranja policiji, imaju pravo to raditi. Ali, trebali bi dozvoliti policiji da obavlja svoj posao – izjavio je direktor policije.

Pojedini vojnici skupine kažu kako svojim motivima žele pomoći drugima, neovisno o boji kože, iako naglašavaju problem migracija. – Našli smo se u situaciji gdje dolazi do sukoba kultura. Stvaraju strah i zabrinutost u zajednici. Najveći problem nastao je kada smo saznali da su novopridošle izbjeglice viđene u blizini škola kako fotografiraju djevojčice – rekao je jedan od članova.

Foto: REUTERS

– Patroliranje ove vrste očigledno širi antimigrantsku politiku i rasizam, a ta ponašanja ne mogu poboljšati sigurnost. Na policiji je da nadzire njihovo ponašanje – rekao je ministar unutarnjih poslova Petteri Orpo.

Finska vlada pod pritiskom je zbog nemogućnosti pružanja azila sve većem broja tražitelja istog. Smanjila se i podrška Finskoj stranci zbog isfrustriranih glasača i vladinog rukovanja migrantima. Vlada je postrožila migrantsku politiku, zahtijevajući da svi tražitelji azila koji su radno sposobni rade neplaćene poslove i prihvate "nacionalni kurikulum" finske kulture i društva.

>> Migranti pobjegli iz vlaka i vršljali oko škole u Brodu

>> Finci žele referendum: Euro je izvor krize

Ključne riječi

Komentara 53

DM
dr_max
10:55 14.01.2016.

Kad političari sprečavaju policiju da brani ljude, oni se samoorganiziraju. Uzorno i poželjno. Finci se štite, u Njemačkoj se polako organiziraju, a što je s HR? Nova vlada mora zatvoriti granice, Netrebamo rat u europi.

NO
novalastavica
10:48 14.01.2016.

To je smisljeni plan sultana Erdogana i arapskih prijatelja ka islamizaciji Europe nenasilnim putem za pocetak

DU
Deleted user
11:21 14.01.2016.

Pozitivne diskriminacija, politička korektnost i kvazi humanost prije ili kasnije dovedu do revolta zapravo jedine diskriminirane skupine, one većinske. Na uštrb ovih potonjih političari i razni humanisti se natječu tko će biti šire ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije