DRŽAVNA MATURA Apel gimnazijalaca općeg i jezičnog smjera te učenika strukovnih škola

Apel maturanata: Matematika na državnoj maturi je preteška

22.03.2009.
u 18:08

Kad sljedećeg tjedna, početkom travnja, budu pisali testove na probnoj državnoj maturi – a slična pitanja čekat će ih i na pravoj sljedeće godine – u prednosti će u odnosu na svoje kolege strukovnjake biti gimnazijalci. Sadašnji učenici trećih razreda gimnazija od početka su znali da će polagati državnu maturu i za nju su se pripremali.

Primjer pitanja s državne mature

Za razliku od njih učenicima četverogodišnjih strukovnih škola državna matura, kao dobrovoljni izbor, najavljena je lani kad su bili pri završetku drugog razreda. Da bi ravnopravno mogli pisati testove, strukovnjaci moraju nadoknaditi gradivo koje za razliku od gimnazijalaca nemaju u redovitoj nastavi.

Zbog toga je po mnogim strukovnim školama organizirana dodatna nastava iz matematike ili hrvatskog jezika. Unatoč tome strukovnjaci se boje da neće biti spremni ne samo za probnu nego ni za pravu državnu maturu. Da su im strahovi opravdani, potvrđuju i kolege gimnazijalci, koji upozoravaju da su pitanja iz matematike, i njima preteška.

– Pitanja iz hrvatskoga su u redu, ali iz matematike nećemo dobro proći ako ne budemo imali dodatne pripreme. Imamo tri sata matematike na tjedan, a neki 4-5 sati i teško da ćemo tu razliku uspjeti nadoknaditi. Zakinuti smo, a državna matura gura se nasilu, a ne razmišlja se o sudbini nas 36 tisuća učenika – upozorava Mario Pavić, učenik trećeg razreda zagrebačke Sedme gimnazije. On i njegovi kolege iz općih i jezičnih gimnazija ističu da im za fakultete na koje će se upisivati matematika neće trebati.

– Matematika će biti problem, najteža je i morat ćemo na dodatne pripreme... A to neće biti lako budući da se moramo potruditi da imamo što bolje ocjene i pripremati se za državnu maturu – komentira trećašica Ana Petković.

Ni profesorima jezičnih i općih gimnazija nije jasno zašto je matematika obvezna na državnoj maturi budući da onima koji će studirati jezike, pravo, novinarstvo, politologiju i druge društvene studije ona i neće trebati. A može im upropastiti priliku da studiraju i kasnije rade ono što su zaista željeli.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije