humanost

Apsurdna zakonska rješenja otežavaju položaj teško bolesnih

friščić (1)
Lj. Risek
15.02.2012.
u 12:21

Pro vitae oboljelima od karcinoma plaća račune za lijekove za lakše podnošenje kemoterapije, jer iako ti lijekovi idu na recept, HZZO im troškove – ne pokriva

Od početka svoga rada u rujnu 2010. do kraja 2011. godine Humanitarna fundacija Pro vitae ostvarila je 145.300 kuna prihoda, najviše od Grada Ivanca. Veću donaciju uplatio je i Konzum te još nekoliko većih tvrtki, koje su novac doznačile na temelju programa što ih je Pro vitae kandidirala na raspisane natječaje. Riječ je o potpori HEP-a od 10.000 kuna te donaciji Croatie osiguranja od 25.000 kuna. Zahvaljujući tomu, kao i uplatama udruga i podupiratelja, Pro vitae pomogla je mnogim bolesnim građanima, djeci i njihovim roditeljima.

   Ističući da je fundacija dio novca utrošila strogo namjenski (jer ga je na natječajima i dobila za namjenske projekte), upraviteljica Pro vitae Jasenka Friščić naglašava da roditeljima bolesne djece i oboljelima od malignih bolesti ionako tešku situaciju dodatno opterećuju apsurdna zakonska rješenja, pa su u mnogim slučajevima te ugrožene skupine potpuno nemoćne. Tako je, primjerice, Pro vitae osobama koje boluju od karcinoma plaćala račune za lijekove za lakše podnošenje kemoterapije, jer premda ti lijekovi idu na recept, HZZO njihove troškove – ne pokriva.

   U posebno teškoj situaciji su roditelji djece s cerebralnom paralizom i drugim bolestima, za koje su potrebne specijalne rehabilitacije. Budući da se one ne obavljaju u Ivancu ili Varaždinu, već u Zagrebu, Rijeci ili Puli, troškove za smještaj i rehabilitaciju djece, doduše, snose razna ministarstva, ali ne i za roditelje.

– Takav je stav teško razumljiv. Naime, rehabilitacija djeteta u jednom ciklusu traje od 7 do 10 dana i stoji između 9000 i 11.000 kuna, a osim poboljšanja njihova zdravlja, glavni je cilj osposobiti roditelje za rad s takvom djecom. Međutim, od njih se očekuje da si sami plate boravak uz dijete. Pošto si većina roditelja takve materijalne izdatke ne može priuštiti, a i nerado se odvajaju od djece (u pravilu je riječ o mališanima), mnogi ih uopće ne odvode na rehabilitacije i tako im smanjuju šanse za poboljšanje zdravlja. Kod mnogih takvih slučajeva u Ivancu je pomogla fundacija – istaknula je J. Friščić i dodala da se već sad vidi potreba da nakon isteka pet godina fundacija preraste u zakladu.

   Upućena je i molba tvrtkama da uplate svoj prilog za Pro vitae, jer time ne samo da si smanjuju dio poreza na dobit, već i omogućuju da se pomogne tamo gdje je najpotrebnije. Na žalost, vidljivo je da mnoge tvrtke još uvijek pomažu stihijski, pojedinim slučajevima, pa se događa da pojedinci ili obitelji dobiju nerazmjerno puno novca, dok druge osobe u potrebi ne dobiju ništa. Novčani prilog Pro vitae može se uplatiti na žiroračun u Vaba banci 2489004-1131204619, s pozivom na broj 02 – matični broj uplatitelja.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije