IZDAN EUROPSKI UHIDBENI NALOG

Austrijski MUP: Iza serije prijetnji bombama stoji 20-godišnji Švicarac. Mediji: Slao ih je iz psihijatrijske ustanove

Fans gather after the government confirmed a planned attack at the venue of three Taylor Swift concerts, in Vienna
ELISABETH MANDL/REUTERS
14.10.2024.
u 22:00

Osumnjičeni 20-godišnjak je švicarski državljanin iz St. Gallena u Švicarskoj, i već poznat policiji. Navodno je i u prošlosti već skrenuo na sebe pozornost prijetnjama bombom, piše dnevni list "Heute" na svom portalu

Kako je danas izvijestilo javost austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), iza čak 27 prijetnji bombama željezničkim kolodvorima širom Austrije, te školama i trgovačkim centrima, u protekla dva tjedna, navodno stoji 20-godišnji Švicarac. Kako su javili austrijski radio i televizija ORF od 30. rujna 2024. do jučer austrijska je policija bila na nogama zbog serije anonimnih prijetnji bombama poslanih putem e-pošte na Pokrajinske policijske urede u brojne austrijske pokrajine, o čemu je pisao i Večernji list.

U koordiniranoj istražnoj akciji austrijske Direkcije za zaštitu države i obavještajne aktivnosti (DSN) s državnim tužiteljstvima u Grazu i Linzu, osumnjičenik za ta kaznena zlodjela je identificiran, i to nakon što je jučer ponovno e-mailom poslao prijetnju da je bomba postavljena na željezničkom kolodvoru u gradu Leobenu. Napisao je i da će ubrzo eksplodirati, što je izazvalo evakuaciju putnika i zaustavljanje prometovanja vlakova na nekoliko sati.

Osumnjičeni 20-godišnjak je švicarski državljanin iz St. Gallena u Švicarskoj, i već poznat policiji. Navodno je i u prošlosti već skrenuo na sebe pozornost prijetnjama bombom, piše dnevni list "Heute" na svom portalu. Austrijski radio Ö1 je danas u svom podnevnom dnevniku izvijestio da se mladom Švicarcu navodno pripisuje i "10 daljnjih prijetnji širom Europe".

"Heute", ali i neki drugi domaći mediji navode i podatak da se je 20-godišnjak, iz sada nepoznatih razloga, u svibnju ove godine navodno nalazio u psihijatrijskoj klinici i da je iz Klinike telefonirao policiji u Linzu u Gornjoj Austriji i prijetio napadom, uz poruku: "Za pet minuta nešto će eksplodirati".

VEZANI ČLANCI:

Glasnogovornik austrijskog MUP-a nije htio danas potvrditi navode domaćih medija da se radi o psihičkom bolesniku koji prijetnje šalje iz jedne psihijatrijske klinike, kao ni pisanje nekih kako je već uhićen, izvijestio je ORF. Ono što je MUP potvrdio je da su austrijski pravosudni organi izdali europski uhidbeni nalog za 20-godišnjeg osumnjičenika, i to zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela. 

Osim toga, počinjena je i velika materijalna šteta. Policija je morala u brzim sigurnosnim akcijama isprazniti kolodvore, škole, trgovačke centre, evakuirate tamo nazočne ljude na sigurno te potom pretražiti uz pomoć specijalnih naprava i posebno dresiranih pasa područje pod prijetnjom. Svaki put pretraga je trajala nekoliko sati dok navedeni objekti i područja nisu ponovno pušteni u siguran promet.

U otkrivanju osumnjičenog Švicarca mnogo je pomogao Pokrajinski ured za zaštitu države i borbu protiv ekstremizma  austrijske pokrajine Vorarlberg, koja graniči sa Švicarskom i Njemačkom, ističu mediji. Austrijski Državni ured za zaštitu Ustava koji je identificirao osumnjičenika iz Švicarske i nadležne austrijske sigurnosne službe te austrijsko pravosuđe, u uskoj su suradnji sa švicarskim kolegama kako bi se ubrzala daljnja istraga i dobio od Švicaraca odgovor vezan za ispostavljen uhidbeni nalog.

"To može potrajati nekoliko tjedana", priopćio je austrijski MUP uz opasku da se svakako mora "rasvijetliti pozadina" tih događaja.  Sada su na potezu nadležne švicarske vlasti.

FOTO BBC odabrao 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo

Fans gather after the government confirmed a planned attack at the venue of three Taylor Swift concerts, in Vienna
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije