RATNI ZLOČIN

Babić će priznati krivnju kao i Biljana Plavšić

19.11.2003.
u 00:00

Tužiteljstvo je u kontaktu s Babićem, a optužnicu će mu uručiti tajništvo Suda

- Bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Milan Babić, koji je nakon svjedočenja protiv Slobodana Miloševića dobio potpunu zaštitu identiteta, optužen je jučer za ratne zločine u Hrvatskoj. - Nalog za uhićenje nije izdan. Tužiteljstvo je u kontaktu s Babićem. Optužnicu će mu uručiti tajništvo Suda. Ne mogu reći gdje se nalazi - izjavila nam je jučer glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann.

Zaštita obitelji

U šest točaka optužnice, koju je glavna tužiteljica Carla del Ponte potpisala 6. studenoga, Babić je optužen da je u razdoblju od 1. kolovoza 1991. do 15. veljače 1992. sudjelovao u prisilnom premještanju većine Hrvata i ostalog nesrpskog stanovništva s jedne trećine teritorije Hrvatske radi stvaranja države pod dominacijom Srba. Babić je optužen za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, te za ubojstva, mučenja i uništavanja civilnih i vjerskih objekata.

Babić je u prosincu prošle godine dva tjedna svjedočio protiv Miloševića. Najprije je svjedočio kao zaštićeni svjedok C061, a zadnjeg dana svjedočenja u sudnici se pojavio bez zaštite identiteta. Babić je objavio da je ukidanje zaštitnih mjere zatražio kako bi zaštitio svoju obitelj. Nakon svjedočenja Babić se nije vratio u Beograd, a njegova se obitelj iselila iz stana u kojem su živjeli. Mediji su nagađali da se s obitelji, uz potpunu promjenu identiteta, preselio u Kanadu ili u jednu od skandinavskih zemalja. Sud nikad nije otkrio gdje se nalazi. S obzirom na to da sud zna gdje se nalazi, njegovo pojavljivanje u Haagu može se očekivati vrlo brzo. Također postoji mogućnost da Babić, kao i bivša predsjednica RS Biljana Plavšić, prizna krivnju za zločine iz optužnice, što znači da bi mu suđenje završilo u relativno kratkome roku, te da bi dobio smanjenu kaznu. Babić je bio ključni svjedok na suđenju Miloševiću. Babićevo svjedočenje za tužiteljstvo bilo je značajno zato što je pokazalo najvažnije veze između hrvatskih Srba i Miloševića. Prema Babićevu svjedočenju, Milošević je potaknuo i financirao pobunu hrvatskih Srba. Babićevo svjedočenje bit će značajno i za podizanje optužnice protiv Gorana Hadžića, koje se, prema najavama iz Beograda, može očekivati ovih dana.

Jović protiv Miloševića

Jučer je Borisav Jović u Haagu počeo svjedočenje protiv Miloševića. - Milošević je više od desetljeća imao presudnu ulogu u donošenju svih odluka - kazao je Jović.

Optužba je u spis dokaza uvela i njegovu knjigu "Posljednji dani SFRJ".

Zorana Bajt

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije