OBUSTAVA RADOVA

Bačić o zabrani gradnje hidroelektrane na rijeci Uni: 'DIRH je podnio kaznenu prijavu, radova više nema'

Zabranjena gradnja hidroelektrane na Vrelu Une (arhiva)
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/6
20.08.2024.
u 16:17

Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvješće u kojem se navodi da je provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu, priopćeno je u ponedjeljak iz Državnog inspektorata

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić osvrnuli su se na konferenciji za medije na obustavu radova na rijeci Uni. Naime, inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane.

- Ne može naše ministarstvo obavljati poslove iz nadležnosti DIRH-a. Mi smo ranije bili isto tijelo, danas to više nije, a ono što smo mogli napraviti smo i napravili. Od trenutka kada je naše ministarstvo bilo obaviješteno na izvoru Une, nadležni sektor zatražio je svu potrebnu dokumentaciju, projekte, građevinske dozvole i ostalo, i nama je to dostavljeno 9. kolovoza. Mi smo odmah nakon dva dana izvršili nadzor i utvrdili brojne propuste. U tom trenutku naše ministarstvo nije imalo alate za promptno reagiranje, već smo provodili aktivnosti kako bi DIRH donio rješenje o obustavi radova - poručio je Bačić na početku izjava. 

DIRH je utvrdio kako se radovima stvara šteta prirodi, odnosno samom izvoru Une, te da bi danom izgradnjom ta šteta bila još znatnija, naveo je Bačić, dodajući kako je to bio okidač DIRH-u da zaustavi radove. U tijeku je i poništavanje građevinske dozvole, koja je već pravomoćna.

- Ovaj je zahvat prije 10 godina postao sastavnim dijelom prostornog plana Zadarske županije, te općinskog plana uređenja Općine Gračac, dakle to su dva dokumenta. Prošli su svu moguću zakonsku proceduru, i tada nije bilo nikakvih disonantnih tonova oko izgradnje ove male hidroelektrane. Prema tome, građevinska dozvola je izdana upravo zbog toga što nije bilo nikakvih disonantnih tonova, ali je naknadno utvrđeno puno propusta. Trenutno možemo sada kroz proces tu dozvolu učiniti ništavnom, ali dok ne dovršimo postupak, DIRH je s pravom obustavio radove i sada je gradilište zatvoreno. Radova neće biti - poručio je. Bačić navodi kako je DIRH podnio kaznenu prijavu.

POVEZANI ČLANCI:

- Temeljni propust koji je taj što prilikom izdavanja lokacijske dozvole nije proveden postupak prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu. To tada nije traženo - kazuje.

Ministrica Vučković navela je kako su u tijeku sastanci između ministarstva oko ovog pitanja. Što se tiče Ministarstva zaštite okoliša, ministrica navodi kako je još u srpnju prikupljena sva dokumentacija koja je upućena nadležnim tijelima. Na pitanje novinara je li moguće prirodu oko izvora Une vratiti u prvobitno stanje nakon počinjene štete, Vučković je odgovorila:

- Mislim da je kod većine zahvata ovakve prirode moguće otkloniti negativne utjecaje, ali je to tek mišljenje, potrebna je stručna ocjena.

"Nastavno na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoliša i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izvješće u kojem se navodi da je provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu, a u kojem se navodi i da se ne može isključiti i daljnji negativan utjecaj provedbe zahvata kako na ciljeve očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u cijelosti", priopćeno je u ponedjeljak iz Državnog inspektorata. 

GALERIJA Gradnja hidroelektrane na Uni

Zabranjena gradnja hidroelektrane na Vrelu Une (arhiva)
1/6

Komentara 1

JA
Jania
09:15 21.08.2024.

A što je s Kosinjem i Kosinjskom tiskarom? Nema prosvjeda, nema prijava, nema DIRH-a....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije