ČESTITAO JOJ GRADONAČELNIK

Baka Marija iz Vinkovaca proslavila 100. rođendan: 'Ni za čim u životu ne žalim'

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
1/5
16.08.2021.
u 14:00

Nisam nikom htjela zlo, svakom sam pomogla tko me tražio, a bome su i meni pomagali mnogi, rekla je baka Marija

Drukčiji način života, geni i moderna medicina donijeli su ljudima duži životni vijek, ali unatoč tome nije česta pojava da netko doživi 100 godina. Jedna od njih je i Marija Umbehendt iz Vinkovaca koja je prije nekoliko dana proslavila svoj 100. rođendan kada su joj djeca, unučad i praunučad organizirala slavlje. 

– Ni za čim u životu ne žalim. Žao mi je samo trenutaka kada su mi djeca bila tužna – rekla je baka Marija ne krijući da je sretna i jako iznenađena što joj je veliki broj ljudi došao na rođendan.

Govoreći o receptu za dugovječnost, kaže kako on ne postoji nego da svojih 100 godina pripisuje radu i zadovoljstvu životom. Kaže i kako je svih tih godina zdravlje iznimno dobro služi. U prilog tome ide i činjenica da kod liječnika nije bila 20-ak godina. Majka je četvero djece, baka devetero unučadi i prabaka dvanaestero praunučadi.

– Puno radi, budi pošten prema svima, pazi i voli svoju djecu i pruži im sve što je u tvojoj mogućnosti za što bolju budućnost. Meni je u Vinkovcima uvijek bilo dobro. Nisam nikom htjela zlo, svakom sam pomogla tko me tražio, a bome su i meni pomagali mnogi – rekla je baka Marija koja živi sa svojom najstarijom kćeri Brankom.

Unatoč punome stoljeću iza sebe i brojnim iskušenjima i teškoćama s kojima se susrela tijekom života, baka Marija i danas sve sama radi. Pokretna je, tušira se, pa čak i pomaže po kući koliko može. Pomaže u kućanskim poslovima, kuha, pravi zimnicu, brine se o pranju odjeće… S unučadi i praunučadi se druži, kartaju se, pričaju, igraju "Čovječe ne ljuti se" i slične igre. Tu su i nezaobilazne kiflice i kolači koje pravi baka Marija. 

– Prekrasan je osjećaj imati majku koja je doživjela 100. rođendan. Mi se već osam godina pripremamo za ovo slavlje, Bog je uslišio naše molitve i, evo, današnji dan je došao. Mama je cijeli život puno radila, malo je mislila na sebe, uvijek je mislila prvo na druge i ova proslava je specijalno za nju da joj pokažemo koliko smo zahvalni za sve što nam je priuštila i učinila za nas tijekom cijelog života – rekla je kći Branka.

Slavlje baki Mariji uveličali su i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kao i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.

– Za sada znam za troje Vinkovčana koji su proslavili jedno stoljeće, ali siguran sam da ih je više. To svakako pokazuje da je u Vinkovcima lijepo živjeti, da je ovo lijep grad, ugodan za život i da se mogu doživjeti ovako lijepe godine – rekla je Bosančić.

Župan Dekanić kazao je kako baku Mariju zna već godinama i da ga za nju vežu lijepe uspomene. 

– Baka Marija i moja baka Janja bile su susjede ovdje u Vinkovcima. Dugo vremena su, iako su starijoj dobi, provodile vrijeme zajedno i vodile jedan zanimljiv život. Igrale su "Čovječe, ne ljuti se", rješavale križaljke, zajedno ručale – rekao je Dekanić.

VIDEO Mladić golfom zapeo na stepenicama u Splitu


 

Komentara 1

DU
Deleted user
14:49 16.08.2021.

Novinar bi trebao znati da gđa Marija nije njegova baka . Ona je baka samo svojim unucima. Bilo bi pristojno da ju oslovljava gospođa Marija, bez obzira koliko godina ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije