Barićev odgovor Jeremiću: Srbi napustili domove i prije dolaska hrvatske vojske

13.11.2008.
u 14:54

ZAGREB - U organiziranoj evakuaciji kninskih vlasti Srbi su napustili svoje domove znatnim dijelom i prije nego što je u ta područja ušla hrvatska vojska i bio je to žalostan, ali i logičan završetak politike koju su vodili i Beograd i Knin, izjavio je dr. Nikica Barić s Hrvatskog instituta za povijest, upitan da komentira jučer ponovljenu izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića da je Hrvatska "etnički očistila 250.000 Srba sa svog područja za 'Oluje'".

- Ne treba zaboraviti da su i sarajevski Srbi nakon Daytonskoga mirovnog ugovora masovno napustili svoje domove pod argumentom da žele živjeti isključivo u "srpskoj državi" pa im je bilo neprihvatljivo prihvatiti vlast Federacije BiH - podsjeća hrvatski povjesničar Nikica Barić, koji je prije tri godine objavio knjigu "Srpska pobuna u Hrvatskoj, 1990.-1995.".

Barić napominje da se - uzme li se u obzir da je poslije u promijenjenim okolnostima izvedena postupna reintegracija Podunavlja i da je srpsko stanovništvo ostalo živjeti na tom području - može reći da bi isto to uspjelo i srpskom stanovništvu u zapadnim dijelovima "Krajine" da je njihovo vodstvo pokazalo volju za kompromisom i prihvaćanje autonomije u sklopu Hrvatske.

- No, od početka do kraja oni su ustrajavali isključivo na srpskoj republici odvojenoj od Hrvatske, a ujedinjenoj s Republikom Srpskom i tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom - kazao je.

Kako navodi Barić, ministar Jeremić bi se mogao prisjetiti da je krajinski predsjednik Milan Martić početkom 1995. izjavio da se rat između Hrvatske i "Krajine" mora završiti "pobedom jedne i porazom druge strane" jer se - dok se to ne dogodi - "neće i ne može završiti". Tako je na kraju i bilo, upravo zato jer je to bio izbor vodstva krajinskih Srba, a na štetu i tragediju vlastitog naroda.

Po Barićevoj ocjeni, ministar Jeremić preko UN-a pokušava osigurati ostanak Kosova u sastavu Srbije, a istodobno zaboravlja da je Vijeće sigurnosti od 1992. do 1995. donijelo mnoge rezolucije u kojima je potvrdilo teritorijalni integritet Hrvatske.

Srpski vođe u Kninu su se na sve te rezolucije, kako podsjeća, oglušili, a nisu im bile prihvatljive ni ponude Zagreba da prihvate autonomiju u kotarima Glina i Knin u skladu s hrvatskim ustavnim zakonom.

- Ministar Jeremić zaboravlja da je i Opća skupština UN-a u prosincu 1994. donijela rezoluciju o Hrvatskoj u kojoj je pozvala Beograd da prestane s mjerama integracije hrvatskih područja pod srpskim nadzorom u svoj sustav. Ako se uzme u obzir da je npr. samo u srpnju 1994. u postrojbama krajinskih Srba bilo 1227 profesionalnih oficira i podoficira pripadnika Vojske Jugoslavije, onda su i tvrdnje ministra Jeremića o tome da Srbija nije ugrozila ničiji teritorijalni integritet u najmanju ruku apsurdne - izjavio je.

Podsjeća da su srpski vođe u Kninu početkom 1995. jednoglasno odbili "Plan Z-4" iako im je on nudio položaj "države u državi", a u srpnju iste godine, zajedno s bosanskim Srbima, krenuli su u napad na Bihać, inače zaštićeno područje UN-a. Tada je Sarajevo pozvalo Zagreb u pomoć kako Bihać ne bi doživio sudbinu Srebrenice. Hrvatska je pomogla u deblokadi Bihaća, a istodobno je, nakon višegodišnjega neuspješnog mandata mirovnih snaga UN-a, vojnom akcijom oslobodila svoja područja, navodi Barić.

Napominje kako su Srbi 1990., i tada uz potporu Beograda, krenuli u pobunu protiv Hrvatske s argumentom da ne žele živjeti u "ustaškoj državi" pa su pod istim sloganom i neposredno prije i odmah nakon početka "Oluje" u organiziranoj evakuaciji kninskih vlasti napustili svoje domove i prije nego što je u ta područja ušla Hrvatska vojska.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije