Novi dokazi

Barišić istražiteljima rekao što su htjeli čuti – ime nalogodavca

\'05.11.2010., Zagreb, Hrvatska - Bivsi predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak dolazi na Zupanijski sud sa zastitom. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
05.11.2010.
u 22:32

Shrvan bolešću i svjestan da mu je bivši prijatelj Sanader okrenuo leđa, Barišić je odlučio istražiteljima govoriti o svojoj ulozi u financiranju HDZ-a

Ivan Mravak, bivši predsjednik uprave HEP-a, danas se ujutro u pratnji dvojice policajaca pojavio na zagrebačkome Županijskom sudu pred istražnom sutkinjom Jadrankom Mandušić te nadopunio iskaz o fiktivnom zapošljavanju u HEP-u Rade Buljubašića, povratnika iz Australije koji se zapravo, poslije se ustanovilo, ondje nije ni pojavljivao jer je redovito odlazio na posao na Trg žrtava fašizma u HDZ.

Govorili u isto vrijeme

– Zahtjev za zapošljavanjem Rade Buljubašića poslala mi je braniteljska udruga te sam ga proslijedio mjerodavnim službama u obradu. Poslije me na jednom od sastanaka u središnjici HDZ-a tadašnji premijer Ivo Sanader pitao je li pitanje njegova posla riješeno – kazao je bivši šef HEP-a pred sutkinjom.

U isto vrijeme dok je Mravak, koji je prije dva tjedna pušten na slobodu iz Remetinca pod policijskom zaštitom, na sudu davao iskaz, u sjedištu USKOK-a u Gajevoj treći je put novim detaljima nadopunjavao svoju obranu Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carinske uprave i rizničar HDZ-a. Uhićen je potkraj rujna pod sumnjom da je šef zločinačke mreže koja je preko Fimi medije, marketinške agencije također pritvorene Nevenke Jurak, iz dvadesetak državnih poduzeća izvlačila novac, uglavnom za potrebe vladajuće stranke i nekih njezinih pojedinaca.

Shrvan bolešću i situacijom u kojoj se našao, svjestan da mu je nekadašnji prijatelj Ivo Sanader okrenuo leđa, Barišić je, naime, odlučio pred istražiteljima otvoreno govoriti o svojoj ulozi u financiranju HDZ-a za Sanaderove vladavine, ali i o tome koliko je novca završilo u džepovima bivšeg premijera.

Prokazali ga operativci

Prema nekim informacijama, Barišić je zapravo istražiteljima kazao upravo ono što su od njega željeli čuti – tko je bio nalogodavac kojem je pripadalo najviše gotovine isisane iz državnih poduzeća. Stoga je u javnost već procurila informacija da bi se bivši šef Carine ubrzo mogao naći na slobodi, a nakon njega i Jurakova, njegova poslovna partnerica, ali i bliska prijateljica. Vlasnica Fimi medije, prema neslužbenim informacijama, trebala bi se također nakon Barišića pojaviti u USKOK-u te, jednostavno rečeno, potvrditi njegove navode i kazati zapravo za koga je radila.

Iz svega spomenutog proizlazi da policija i tužitelji sve jače stežu obruč oko bivšeg premijera koji je, sudeći po njegovim izjavama, prilično nervozan zbog posljednjih događanja u borbi protiv korupcije. To više što su nekadašnjeg premijera pred istražiteljima USKOK-a čvrstim argumentima raskrinkali upravo Mravak i Barišić, dvojica operativaca koji su bez riječi prigovora godinama odrađivali sve zadatke koje im je postavljao bivši čelnik HDZ-a i Vlade.

Komentara 89

Avatar plavidevet9
plavidevet9
23:01 05.11.2010.

Koliko ste novaca ukrali radničkoj klasi zato smo harač plačali sada vratite nam harač kad svu pokradenu lovu zbrojimo ukrali ste upravo ono što su umirovljenici i radnici morali dati kroz harač

US
U srcu
01:49 06.11.2010.

06.11.2010. u 01:36h Smijesko je napisao/la: Zašto tebe niko ne voli zašto ti toliko puta stisnu crvenu strelicu! Žalosno kako ljudi nemaju samilosti

GU
Gustavo
23:20 05.11.2010.

SDP-ovci nemojte se veselit, na vaše i ostale dolazi red pred izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije