U DUGU DO GRLA

Berlusconijeva vlada Italiji srušila kreditni rejting

'Italian Prime Minister Silvio Berlusconi speaks in parliament about the financial crisis. Photo: Press Association/Pixsell'
'Laura CioccarelliPress Associati'
20.09.2011.
u 15:24

Premijerska interpretacija:Ocjena uopće ne odražava stvarnost, više je diktirana medijskim napisima, a ne stvarnošću. Očito su na nju utjecale političke okolnosti.

"Snižavanje kreditnog rejtinga Italije uopće ne odražava stvarnost. Čini se da je ova ocjena više diktirana medijskim napisima, a ne stvarnošću. Očito su na nju utjecale političke okolnosti." Tim je riječima talijanski premijer Silvio Berlusconi reagirao na vijest da je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Italije.

Prvi put u 5 godina

Rezanje rejtinga ta je zemlja "okusila" prvi put u posljednjih pet godina, a prema objašnjenju američke rejting agencije, niža ocjena rezultat je oslabljenog ekonomskog rasta, povećane cijene zaduživanja i "ranjive" vlade. U Standard & Poor'su objašnjavaju da svi ti problemi uvelike otežavaju napore da se smanji javni dug druge najzaduženije zemlje eurozone koji se popeo na čak 1,9 bilijuna eura. Od smanjenja kreditnog rejtinga, koji je Standard & Poor's sveo s "A" na "A+", Italiju nije spasila ni masovna kupnja njezinih obveznica na koju se početkom kolovoza odlučila Europska središnja banka, i to kako bi spriječila "razlijevanje" dužničke krize po eurozoni.

Nisu očito pomogle ni mjere štednje na koje se jučer, braneći rejting svoje zemlje, pozvao i premijer Berlusconi. Njegov protukrizni paket nedavno je prihvatio i talijanski parlament, a riječ je o mjerama kojima bi Talijani do 2014. godine trebali uštedjeti oko 54 milijarde eura.

Mjere su na vladinu kabinetu u samo mjesec dana nekoliko puta prekrajane, pooštravane, pa ublažavane. Na kraju je, među ostalim, bilo odlučeno da se PDV poveća sa 20 na 21 posto te da se uvede porez od 3 posto na prihode veće od 300.000 eura. Vlada je objavila kako bi predložene mjere trebale smanjiti proračunsku potrošnju za 1,8 milijardi eura u 2011. te 5,5 milijardi u idućoj godini. Iz vlade su bili poručili da im je plan smanjiti proračunski deficit na 3,9 posto BDP-a ove godine te na 2,7 posto u 2012. godini.

Uravnotežiti proračun

Cilj je uravnotežiti proračun do 2014. te dug od 120 posto bruto domaćeg proizvoda smanjiti na 112% BDP-a.

a S&P još je u svibnju objavio kako će talijanski kreditni rejting staviti na preispitivanje. Ipak, njihova odluka mnoge je iznenadila jer se vjerovalo kako će rejting toj zemlji prvi "srezati" Moody's, koji će ipak još mjesec dana snimati stanje.

Situacija s dugom katastrofalno se odrazila na tamošnje banke. UniCredit je u ovoj godini izgubio pola vrijednosti, a Intesa Sanpaolo potonula je 44%. Osim toga, pozivajući se na neimenovane izvore u Rimu, Reuters najavljuje da će talijanska vlada srezati prognoze gospodarskog rasta sa 1,1 na 0,7% u ovoj godini te da u idućoj godini ne predviđa rast veći od 1 posto.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:23 21.09.2011.

>>>>>> ha,ha,ha....i ovaj ga tupi......Italiji nadolazi otplata $ 2 TRILIJUNA duga u iducih 5 godina a vec sada nije sposobna otplacivati rate

OB
-obrisani-
18:28 21.09.2011.

U Standard & Poor\'su objašnjavaju da svi ti problemi uvelike otežavaju napore da se smanji javni dug druge najzaduženije zemlje eurozone >>>>>>>>> DRUGA ? Pogledajte sami.. Vanjski dug Britanije je $10.5 trilijuna, Njemacke$ 4.5 trilijuna, Francuske $4.4 trilijuna,Italije $ 2.3.3 trilijuna,Nizozemske$ 2.3 trilijuna,Spanjolske $ 2 trilijuna,Luksemburga $2 trilijuna,Irske $1.8 trilijuna, Belgije $1.3 trilijuna,Svicarske 1.3 triljuna, ,Austrije $ 753 bilijuna, Svedske $ 600 bilijuna,Norveske $548 bilijuna , Portugala $ 500 bilijuna, Danske $493 bilijuna, Grcke $419 bilijuna,Portugala $400bilijuna, Finske $ 366 bilijuna, Poljske 201 bilijun ,Madjarske $ 126 bilijuna,Rumunjske $ 97 bilijuna,Bugarske $ 55 bilijuna................... Hrvatske $47 bilijuna.......... Srbije $33 bilijuna, BiH $ 10 bilijuna,Island $1.3 bilijuna ,itd,itd,itd

OB
-obrisani-
18:33 21.09.2011.

Mislim da barem neki ljudi znaju da vraceni dug unisti novac u tom vracenom iznosu. No kada bi se sav dug svijeta vratio ,na ovoj planeti ne bi preostao niti jedan jedini dollar. Svima bi trebalo biti jasno da je ovakav monetarni sustav u potpunosti trul i da ga je potrebno unistiti i iz temelja promjeniti. Samo je pitanje vremena kad ce ta svijetska ponzi piramida postati previsoka da bi to temelji ( radni covjek ) mogli izdrzati. Mislim da cak i slijepcima pukotine vec postaju ocigledne . Svi ocekuju da Njemacka na svojim ledjima nosi Europu a generira 474 eura DUGA na sekundu ,28,000 eura na minutu,1.7 milijuna eura na sat ili 41 milijun eura ,dnevno. Njemacki vanjski dug je $ 4.5 trilijuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije