OSVRNUO SE I NA BENKOVAČKI DOM ZDRAVLJA

Beroš: Vidjet ćemo ima li na Svetom Duhu elemenata za zdravstvenu inspekciju

Igor Soban/PIXSELL
26.07.2024.
u 13:52

– Nisam otorinolaringolog, tako da će svoje reći struka – dodao je ministar.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se u KB Sveti Duh, gdje je tjedan dana nakon operacije krajnika umrlo sedmogodišnje dijete, provodi unutarnji nadzor, a nakon što bude gotov procijenit će se ima li elemenata i za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva. – U ovom trenutku mogu samo reći da me jučer nazvao ravnatelj te zdravstvene ustanove i obavijestio o samom događaju i određenim detaljima tog zbivanja. Naložio sam unutarnji nadzor, koji je sada u tijeku – rekao je Beroš novinarima nakon predstavljanja robotskog kirurškog sustava Da Vinci u KBC-u Zagreb.

Beroš je istaknuo da unutarnji nadzor uključuje sve elemente, dijagnostičko i terapijsko postupanje zdravstvenih djelatnika, sestara, liječnika, pomoćnog osoblja u procesu liječenja bolesnika, detalje njegovog otpusta i okolnosti koje su nastale u odgođenom periodu.  Ako bude bilo kakvih stručno upitnih stvari, procedura je takva da se predmet upućuje Hrvatskoj liječničkoj komori, čije povjerenstvo procjenjuje stručno postupanje i stručne elemente samog događaja i donosi pravorijek. Nije želio prejudicirati je li bilo propusta jer je riječ o situaciji koja se dogodila odgođeno, nekoliko dana nakon zahvata. – Nisam otorinolaringolog, tako da će svoje reći struka – dodao je.

Iz KB-a Sveti Duh su potvrdili da je u prostoru reanimacije Objedinjenog hitnog bolničkog prijema jučer nakon provedene reanimacije, preminulo sedmogodišnje dijete. Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata i šest dana po otpustu iz bolnice, kolima Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije - ispostava Zaprešić, u ranim jutarnjim satima dovezeno bez znakova vitalnih funkcija.

POVEZANI ČLANCI:

Iz bolnice kažu da su odmah obavijestili Ministarstvo zdravstva, II. Policijsku postaju Zagreb - Črnomerec, te je pokrenut postupak unutarnjeg nadzora kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja. Zaposlenicima bolnice, uključenima u proces liječenja, pružena je hitna psihološka pomoć. Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsko-medicinsku obdukciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, a istraga je u tijeku.

Ministar se osvrnuo i na benkovački dom zdravlja, gdje je danima puna čekaonica, pada sustav, a pacijenti čekaju na uputnice, istaknuvši da je jučer nazvao benkovačkog gradonačelnika i s njime razgovarao o toj problematici. – Dogovorili smo se da krajem kolovoza dođe u Zagreb, poslat ćemo isto tako predstavnike županije u čijoj odgovornosti je primarna zdravstvena zaštita i vidjeti što možemo učiniti da bismo unaprijedili sustav primarne zdravstvene zaštite – rekao je Beroš.

Poručio je da svi skupa - gradska razina, županijska razina i ministarstvo trebaju razmisliti o mjerama "kojima moramo poticati mlade liječnike za rad u takvim sredinama". Dosad, kaže, ima informaciju da županijska i gradska razina nisu adekvatno komunicirali.

Vezano za CEZIH, koji je nedostupan od danas u podne do ponedjeljka u podne, Beroš je napomenuo da više desetljeća stari sustav koji funkcionira na zastarjeloj tehnologiji i informatičkoj infrastrukturi migrira u državni centar dijeljenih usluga. – To se radi da bi se centralni zdravstveni informatički sustav unaprijedio i bolje funkcionirao u budućnosti, da bi omogućio daljnje digitalizacijske procese u zdravstvenom sustavu – rekao je te istaknuo da se rad planski preko vikenda prekida da bi što manje korisnika bilo onemogućeno u informatiziranju zdravstvenog sustava.

Čelnik KBC-a Zagreb Ante Ćorušić izvijestio je da nakon kibernetskog napada na KBC njihov sustav sada funkcionira u potpunosti i poručio da su uloženi maksimalni napori kako bi se skratila lista čekanja, a pacijenti adekvatno zbrinuli.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Urban Fox
Urban Fox
14:25 26.07.2024.

Jeftin je život u Hrvatskoj!!!

JA
Jatiser
08:04 27.07.2024.

Dok takvi kao Beroš AP i slični gledaju možemo mirno spavati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije