postupanje je u tijeku

Beroš o ženi kojoj nisu rekli da ima rak: Nalazi se ne dižu na šalteru, morala se javiti specijalistu

Zagreb: Beroš komentirao slučaj žene kojoj mjesecima, navodno, nisu rekli da ima rak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
17.02.2023.
u 13:29

Ako nešto nije bilo napravljeno kako treba, ispričat ću se osobno gospođi, i bit će sankcija, kazao je ministar zdravstva, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Nakon što je pet krovnih liječničkih udruga ovoga tjedna najavilo prosvjed, u Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s njihovim predstavnicima, koji poručuju da će nadalje inzistirati na svojim zahtjevima. Prosvjed će se održati na Markovu trgu 18. ožujka, potvrdili su.  "Vjerujemo samo djelima, a ne riječima. Čuli smo određene namjere, ali čekamo konkretna djela, poučeni proteklim iskustvima. Što se tiče prosvjeda, on ide 18. ožujka na Markovu trgu. To je sukus sastanka, istaknuo je nakon sastanka predsjednik Hrvatske liječničke komore, Krešimir Luetić.

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se medijima. 

"Ne odgovara istini da sugovornici s druge strane nisu čuli ništa novo. Danas smo im vrlo detaljno opisali elemente iz nove Uredbe o koeficijentima, to je radni dokument koji je usuglašen. Ono što smo rekli i njima, radili smo na izjednačavanju različitih koeficijenata", kazao je Beroš "Izjednačili smo koeficijente onih u primarnoj i bolničkoj zaštiti, specijalizantima bi se podigao koeficijent za deset posto. Ukupan trošak je velik i neću ga spominjat. Slijedi usuglašavanje i odluka Vlade. Razgovarali smo i o rokovima, moja je odrednica je da bude čim prije i čim kraće", kazao je. 

"Ustrajat ćemo na Zakonu o radno pravnom statusu liječnika", kazao je. 

"Uložit ćemo snage da iznjedrimo taj zakoni trudit ću se da budem ministar koji će donijeti Zakon o radnom pravnom statusu liječnika. Štrajk je legitiman, mi ćemo napraviti svoje, a na drugom sudionicama, je na njihovom moralnom načelu da postupe kako hoće", kazao je. 

 

Slučaj Zagrepčanke koja tvrdi da joj nisu rekli da ima rak

Podsjetimo, nakon što je u javnost izašla priča o Zagrepčanki  koja boluje od karcinoma dojke, a koja tvrdi da joj Klinika za tumore punih sedam mjeseci nije dala uvid u ključni nalaz koji je ukazao kako ima tešku malignu bolest, oglasili su se i iz KBC-a Sestre milosrdnice. Priopćili su kako je pacijentica upućena po obavljenim pregledima u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice na javljanje liječniku specijalistu radi utvrđivanja dijagnoze i daljnjeg tijeka liječenja, što je ona učinila tek za šest mjeseci. 

Slučaj pacijentice komentirao je Beroš. 

"Još jučer i jutros sam razgovarao s ravnateljem Klinike za tumore. Oni imaju višedesetljetnu praksu za sve takve nalaze, da ne dostavljaju pacijentima na šalter. To je informacija kojom ja raspolažem. Njihova višedesetljetna praksa je ta da se nalazi podižu kod specijalista. Pacijentica je dobila informaciju u 12. mjesecu da se mora javiti specijalistu koji joj mora isporučiti nalaz. Liste čekanje, ono što znam, nema. Klinička bolnica je odgovorila pismeno pacijentici. Čitam, 'Beroš šuti'. Beroš ne šuti. Inspekcija je već postupala. Kako se gospođa žalila na KBC Rebro, zatražio sam izvješća obje institucije", kazao je Beroš.

"Pred nekoliko tjedana je inspekcija bila i postupanje je u tijeku. Postupamo u sklopu naših mogućnosti", kazao je. 

"Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive, meni je iskreno žao zbog njene bolesti", dodao je Beroš.

Višedesetljetna praksa u Klinici za tumore je da se takvi nalazi ne dobivaju na šalteru zbog svoje prirode, objasnio je Beroš. "Takvi nalazi se ne izdaju na šalteru, tako me je izvijestio ravnatelj. Detektirali smo da pacijent nije u fokusu i u budućnosti ćemo imati e karton. Znači pisanim putem joj je odgovoreno nakon prijave Ministarstvu, vjerujte mi ispitat ćemo sve", kazao je ministar. 

"Ako nešto nije bilo napravljeno kako treba, ispričat ću se osobno gospođi, i bit će sankcija, kazao je ministar zdravstva. 

 

Komentara 13

ND
Necijepljeni degenerik
14:25 17.02.2023.

Lažeš, debeli. Praksa na onkologiji u Sestrama milosrdnicama je sljedeća: nakon što se naprave sve pretrage, nadležni liječnik piše otpusno pismo koje se ŠALJE POŠTOM, ako je sve u redu, a ako nije sve u redu onda se pacijent KONTAKTIRA TELEFONOM.

Avatar DAVOR
DAVOR
14:34 17.02.2023.

A ako žena umre jer joj je pre kasno dijagnosticirana bolest, hoćeš li kazneno odgovarati? ISPRIKA? Ispričaš se kad nekom na nogu staneš slučajno ili se sudariš u trmvaju s njim...

DU
Deleted user
14:13 17.02.2023.

više vjerujem odvjetnici..naime mogao ju ke netko za tih 6 mjeseci nazvati iz bolnice jer se radi o raku. Nikoga nije bilo briga, tako se ponaša ta birokracija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije