Ravnatelj splitske bolnice dao ostavku

Beroš: Žao mi je ako je Meštrović moje zahtjeve shvatio kao pritisak

Ministar zdravstva Vili Beros i ravnatelj KBC-a Split Julije Mestrovic
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
13.06.2024.
u 11:46

Splitski liječnici kažu da se bolnica po svojim postignućima ne može usporediti s onom kakva je bila prije dr. Meštrovića. Uvedena je i transplantacija rožnice, krvotvornih matičnih stanica, uskoro počinju i transplantacije bubrega...

Dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, dao je ostavku dvije godine prije isteka mandata. Iako se već dulje vrijeme šuška o lošim odnosima između ravnatelja Meštrovića i predsjednika Upravnog vijeća KBC-a dr. Mate Petričevića, kojega je prošle godine u travnju postavio ministar Vili Beroš, vijest o ostavci dr. Meštrovića, koji slovi za uspješnog ravnatelja i izvanrednog pedijatra, u Splitu je primljena s nevjericom.

Ravnatelj Meštrović za Večernji list potvrdio je kako je Upravnom vijeću podnio ostavku, ali nije iznio razloge zbog kojih je to učinio. Zatražio je razrješenje s dužnosti 10. srpnja ove godine zbog odlaska u mirovinu. Upućeni u događanja u splitskom KBC-u uvjereni su kako nije podnio pritisak Upravnog vijeća, koje mu je, otkako je na njegovu čelu dr. Mate Petričević, osporavalo čak i izbor najbližih suradnika.

Ostavku ravnatelja splitskog KBC-a prof. Julija Meštrovića te navode o pritiscima kojima je bio izložen komentirao je ministar Vili Beroš. – Od ravnatelja KBC-a Split zahtijevao sam, kao i od svih drugih ravnatelja KBC-a u Hrvatskoj kao nositelja javnog zdravstvenog sustava, funkcionalnost bolnice, optimalno korištenje svih resursa na korist i dobrobit hrvatskih pacijenata. Ni više ni manje, nego prema svima jednako. Žao mi je ako je to shvaćeno kao pritisak, ali odgovornost za funkcioniranje javnog zdravstva je na svima nama, svakog na svojoj razini odgovornosti – poručio je ministar Beroš.

Upravno vijeće KBC-a pak priopćilo je da su dobili zahtjev prof. Julija Meštrovića za razrješenje zbog njegove odluke da ode u mirovinu. "Upravno vijeće poštuje želju prof. Meštrovića te mu zahvaljuje za sav dosadašnji rad i vođenje druge najveće bolnice u Hrvatskoj. Zajedno smo prolazili kroz sva iskušenja, posebno tijekom epidemije COVID-19, i sve vrijeme je ravnatelj imao potporu Upravnog vijeća u cilju što veće učinkovitosti KBC-a Split. Vjerujem da je obavljanje odgovorne funkcije ravnatelja KBC-a Split, koji skrbi o velikom broju pacijenata sa širokog područja Dalmacije i otoka, od prof. Meštrovića zahtijevalo ogromnu energiju i da je možda došlo do zamora i zasićenja, ali treba istaknuti da smo sva pitanja zajednički rješavali, svatko u okvirima svojih nadležnosti i odgovornosti. Prof. Meštroviću mogu samo poželjeti da ga i u mirovini prati dobro zdravlje i da ćemo sa zahvalnošću gledati na vrijeme njegova mandata na čelu KBC-a Split", stoji u priopćenju UV-a KBC-a Split kojem je na čelu dr. Mate Petričević.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako je s ravnateljem Meštrovićem izvrsno surađivao i izrazio žaljenje što je odlučio podnijeti ostavku.

VEZANI ČLANCI:

– Hvala mu za sve! Uistinu smo živjeli kroz projekte: Objedinjeni bolnički prijam, Transfuzijski centar, kupnja novih uređaja i još niz aktivnosti smo zajednički radili. Iza nas su brojne neprospavane noći, osobito u vrijeme COVID-19. Nadam se da sam mu bio potpora u svemu tome, želim mu mnogo sreće u daljnjem životu. Nadam se da će Uprava bolnice i resorni ministar donijeti pravu odluku i da istim stopama, istim koracima, nastavimo dalje – poručio je župan Boban.

Dr. Julije Meštrović na čelo KBC-a Split došao je u kolovozu 2018. godine, nakon iznenadne smrti ravnatelja dr. Ive Jurića, čiji je bio zamjenik. Novi četverogodišnji mandat dobio je 2022. godine, uz presudnu podršku zaposlenika.

Liječnici splitskog KBC-a s kojima smo razgovarali tvrde kako se bolnica ne može usporediti s onom kakva je bila prije dr. Meštrovića. Bolničke zgrade na Firulama i Križinama energetski su obnovljene, uveden je plin, osnovan je i uređen Objedinjeni hitni bolnički prijam, što je u potpunosti izmijenilo sustav rada. Kada su uredili četiri kirurške dvorane na Zavodu za traumatologiju i ortopediju, to je bio prvi operacijski blok koji su u splitskom KBC-u napravili nakon 45 godina. Obnovljen je helidrom, puno je uloženo u onkologiju i Odjel fizikalne terapije. Uvedene su neke djelatnosti koje se prije u Splitu nisu radile, poput elektrofiziologije srca ili invazivnog neuroradiološkog liječenja za bolesnike s cerebralnim insultom, program transplantacije rožnice, transplantacije krvotvornih matičnih stanica. Uskoro će početi i transplantacije bubrega. Nedavno su imali prvu robotički podržanu operaciju. Uveden je i bolnički informatički sustav, a privodi se kraju i veliki projekt gradnje Regionalnog transfuzijskog centra na Križinama. Zajedno s Medicinskim fakultetom u Splitu, Meštrović je vodio projekt Istraživačkog medicinskog centra, za koji je dobivena građevinska dozvola. Svi ti projekti vrijede oko 500 milijuna eura.

– Naša bolnica, kao i sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, ima probleme. Meštrović je davao cijelog sebe i rješavao ih vrlo uspješno – komentiraju splitski liječnici s kojima smo neslužbeno razgovarali.

Dr. Meštrović je vrlo cijenjen u stručnim krugovima. Godine 2021. dobio je nagradu Grada Splita, a predložilo ga je više medicinskih udruga, među njima i Hrvatski liječnički zbor. Ostat će zapamćen i po tome što je na početku epidemije koronavirusa, nakon što je vozač hitne pomoći odbio voziti zaraženog pacijenta, sam obukao zaštitno odijelo i zajedno s njim otišao po njega.

Prema kuloarima, jedan od najizglednijih kandidata za ravnatelja je dr. Mate Petričević, predsjednik Upravnog vijeća i pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju. 

FOTO Pogledajte slike iz zraka iz Batine: Sve je pod vodom, a vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje

Ministar zdravstva Vili Beros i ravnatelj KBC-a Split Julije Mestrovic
1/26
Ključne riječi

Komentara 2

MA
Machak
20:36 13.06.2024.

Ovaj je stvarno besraman. Žao mu je! Baš me zanima što će sve isplivati kad sjaši s vlasti...

GH
GHyyyy7_
12:33 13.06.2024.

Viliju pod hitno donijeti paletu rupčića da obriše silne suze. Naravno da HDZ (= KPJ) nije mogao otrpjeti nehadezeovca na čelu jedne tako važne ustanove).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije