IZRAZIO RAZOČARENJE

Biden: Kina i Rusija odgovorne za nekonkretnu završnu izjavu G20

Foto: REUTERS
1/2
31.10.2021.
u 22:47

Čelnici skupine G20 najvećih ekonomija svijeta u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na "značajno i učinkovito" djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, no daje malo konkretnih obveza.

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je u nedjelju Rusiju i Kinu zbog njihovog nedolaska na samit G20 u Rim, rekavši da su one odgovorne za nekonkretne ciljeve navedene u završnoj deklaraciji te skupine. Okrivio je Kinu i Rusiju za nezadovoljstvo brojnih klimatskih aktivista zaključcima samita industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G20).

"Razočaranje se odnosi na činjenicu da se Rusija i ... Kina nisu pojavile u smislu neke obveze u borbi protiv klimatskih promjena, i tu je razlog zašto su ljudi nezadovoljni time. I ja smatram da je to razočaravajuće",  rekao je Biden na konferenciji za novinare u nedjelju navečer u Rimu.

Čelnici skupine G20 najvećih ekonomija svijeta u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na "značajno i učinkovito" djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, no daje malo konkretnih obveza.

Predsjednici Kine Xi Jinping i Rusije Vladimir Putin sudjelovali su na samitu putem video konferencije. "Ništa ne može zamijeniti pregovore uživo za svjetsku suradnju", istaknuo je Biden.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Ipak, kazao je da je G20 postigao značajan napredak uoči klimatske konferencije u Glasgowu. Dodao je međutim da je ključno znati što Kina ne radi, što Rusija ne radi i što Saudijska Arabija ne radi.

Mnogi klimatski aktivisti pa čak i politički dužnosnici ocijenili su da G20 nije išao dovoljno daleko, posebno u borbi protiv klimatskih promjena. Biden je također rekao da je samit G20 u Rimu "pokazao moć Amerike kada se angažira".

"Ono što smo ovdje vidjeli, to je moć Amerike kada se angažira i radi s našim savezničkim partnerima na problemima", istaknuo je.

Po njemu, G20 je imao "opipljive" rezultate kada se radi o klimi, ekonomiji i pandemiji.

"Mislim da smo realizirali opipljiv napredak, djelomično zahvaljujući odlučnosti koju je SAD donio za (pregovarački) stol", zaključio je.

Komentara 5

BR
Branitelj2020
09:23 01.11.2021.

Badien je "zaboravio" napomenuti da su pohlepni kapitalisti iz SAD-a i Njemačke razvili Kinu u prvo gospodarstva svijeta seleči svu proizvodnju iz SAD-a i iz Njemačke u Kinu i potom uvozeći te proizvode iz Kine u SAD i u EUEU bez carine. I sada se senilni Biden čudom čudi što Kina ne pristaje na suludu zelenu politiku EU.

PL
@ploto@
23:15 31.10.2021.

Hvala Rusiji i Kini što se ne slažu sa psihopatima,koji nas teroriziraju sa lažnim tezama.

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
10:23 01.11.2021.

Pa ta dva presjednika Putin i Xi,su previse pametni,dabi s takvim jednim proplaitetom se druzili "uzivo",ipak oni su slia.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije