U SFERI LOKALNIH POREZA?

Bivša ministrica: Ovo su pozitivne i negativne strane najavljenog poreza na nekretnine

Novim porezom na nekretnine bit će obuhvaćene kuće i stanovi za iznajmljivanje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
11.09.2024.
u 13:43

Jurlina Alibegović naglašava kako ovaj porez tako ne bi trebao biti nov, već bi trebao zamijeniti postojeći porez na kuće za odmor, koji inače spada u sferu lokalnih poreza i samim time iznose regulira lokalna samouprava, a ne država

Znanstvena savjetnica Ekonomskog Instituta i bivša ministra uprave u bivšoj vladi Tihomira Oreškovića Dubravka Jurlina Alibegović podrobno se osvrnula na najavljeni porez na nekretnine koji Vlada planira uvesti za one objekte koji se ne koriste veći dio godine. Najavljeni porez bi trebali plaćati vlasnici za sve nekretnine u kojima ne žive ili ne iznajmljuju dugoročno, odnosno više od 10 mjeseca u godini. Detalji ovog poreza još nisu izneseni u javnost, no Vlada njime želi postići pad cijena na tržištu nekretnina, što kupovine, a što najma. Jurlina Alibegović naglašava kako ovaj porez tako ne bi trebao biti nov, već bi trebao zamijeniti postojeći porez na kuće za odmor. Prema njemu, vlasnici plaćaju od 0,60 do 5 eura po metru kvadratnom korisne površine kuće za odmor, a on spada u sferu lokalnih poreza i samim time iznose regulira lokalna samouprava, a ne država.

- Budući da je riječ o lokalnom porezu, u potpunosti je logično i prihvatljivo da se odluka o visini poreza donosi u lokalnoj samoupravi, doduše u granicama koje propisuje državna razina vlasti - navela je. Jurlina Alibegović nadalje je objasnila pozitivne i negativne strane uvođenja poreza na nekretnine, uglavnom se fokusirajući na jedinice lokalne samouprave te hoće li one dobiveni novac od novog poreza doista i iskoristiti za ulaganje u kvalitetu života građana.  

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

- Znamo da porezni obveznici niti jedan porez ne plaćaju s velikim oduševljenjem. Ponajmanje su skloni podmirivati obvezu plaćanja poreza na nekretnine jer je „račun“ za plaćanje poreza vidljiv i dolazi, u pravilu, jednom godišnje na ime poreznog obveznika, vlasnika nekretnine. Vlasnici nekretnine ne vide korist od plaćenog poreza, unaprijed ne znaju za koju će svrhu taj novac biti upotrijebljen, a ponajviše ih smeta što ne vide izravnu vlastitu korist koju ostvaruju plaćanjem poreza. Stoga porez na nekretnine smatraju izrazito neopravdanim - navela je Jurlina Alibegović, dodajući kako se postavlja i pitanje pravednosti s obzirom da iznosi poreza ne variraju među klasama, tako da je onima s najnižim prihodima puno teže plaćati taj porez. Ipak, pozitivnih strana je, prema Jurlini Alibegović, dosta.

POVEZANI ČLANCI:

- Za razliku od navedenih „loših“ strana poreza na nekretnine, jedna od njegovih „dobrih“ strana je što osigurava općini ili gradu koji ga je uveo predvidive i stabilne prihode u proračunu. Za stabilnost prihoda, općinska i gradska upravna tijela se trebaju pobrinuti da su registri nekretnina ažurni i da sadrže sve potrebne podatke za razrez poreza i prikupljanje poreznih prihoda (uključujući procjenu vrijednosti nekretnina). Općine i gradovi mogu ostvarivati povećane prihode od poreza na nekretnine u slučaju izgradnje novih nekretnina i kada se porez plaća na procijenjenu tržišnu vrijednost nekretnine (ne po površini nekretnine). Iako postoje brojne metode vrednovanja nekretnina (prema tržišnoj vrijednosti nekretnine, prema vrijednosti zemljišta, prema vrijednosti ponovne gradnje, usporedba prodajnih cijena nekretnina itd.), upravo je procjena vrijednosti nekretnina jedan od najvećih izazova kod uvođenja poreza na nekretnine - navela je. Pozitivno Jurlina Alibegović vidi i u tome što jedinice lokalne samouprave mogu same donositi odluke o visini poreza.

- Dobra strana poreza na nekretnine je i u tome što u vrijeme lokalnih izbora kandidati za gradonačelnike i općinske načelnike mogu ponuditi biračima više stope lokalnih poreza i veći obujam i višu kvalitetu lokalnih javnih dobara i usluga, odnosno niže stope lokalnih poreza i manji obujam i nižu kvalitetu lokalnih javnih dobara i usluga. Građani će se samostalno na lokalnim izborima odlučiti za političku opciju ili nezavisnog kandidata čiji im program nudi prihvatljiviju mogućnost - navela je. 

>> FOTO Ovo su najbolji memeovi o debati Harris-Trump: Jedenje pasa, transrodni izvanzemaljci... Bilo je svega

Novim porezom na nekretnine bit će obuhvaćene kuće i stanovi za iznajmljivanje
1/19

Komentara 3

AN
AntePortas9
17:04 11.09.2024.

Mislim da ne postoji takav glup Hrvat, koji je platio stan nekoliko stotina tisuća eura, da isti iznajmljuje nekome, zna se komu, za par stotina eura mjesečno. Pa i porez plaćati, najamninu podiću... Tko voli nek izvoli.

SP
Spezzi
08:07 12.09.2024.

Porez na nekretnine će biti uveden nakon odrađenih svih izbora. Predstoje predsjednički i lokalni. Iza toga je pauza gdje će se svi oni novci što ste ih dobili prije izbora biti vraćeni tamo gdje pripadaju, u državnu blagajnu. A svi naivci koji su povjerovali da im standard raste zbog poteza vlade i vlasti će spoznati kako su prevedeni žedni preko vode.

ED
edgar2
16:56 11.09.2024.

U Njemačkoj se ukupno godišnje (2023.g.) od poreza na nekretnine ubere oko 15 milijardi €, a podložno mu je oko 35 milijuna nekretnina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije