utaja poreza

Bivši premijer Silvio Berlusconi osuđen na četiri godine zatvora

Silvio Berlusconi
Reuters/PIXSELL
08.05.2013.
u 19:36

U presudi je izrečena i zabrana političkog djelovanja u trajanju od pet godina (ali nakon pravomoćne presude) te plaćanje 10 milijuna eura poreznoj upravi

Bivši premijer Silvio Berlusconi (76) osuđen je danas na drugostupanjskom sudu u Milanu na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, na pet godina zabrane političkog djelovanja (ali nakon pravomoćne presude) te na plaćanje 10 milijuna eura kazne poreznoj upravi.

Drugostupanjski sud, kojim je predsjedala Alessandra Galli, potvrdio je tako presudu prvostupanjskog suda. Vrhovni sud sada treba izreći konačnu odluku glede procesa o kupoprodaji televizijskih i filmskih prava Berlusconijeve TV tvrtke Mediaset. Osim Berlusconiju potvrđena je i prvostupanjska kazna njegovu agentu američkom producentu Franku Agramu na tri godine zatvora, dok je sadašnji predsjednik Mediaseta Fedele Confalonieri oslobođen optužbi.

Cijena za filmska i TV-prava neopravdano je povećavana, a to napuhavanje cijena poslužilo je isključivo za prikupljanje crnih fondova. Proces je započeo 2006. godine i analizirana je kupoprodaja televizijskih i filmskih prava s američkim tvrtkama, a posao je iznosio 470 milijuna eura još iz 2001. godine. Tvrtka Fininvest, u vlasništvu Berlusconijeve obitelji, preko dvaju off-shore društava na otocima – poreznim oazama kupovala je prava za emitiranje američkih filmova. Te dvije Berlusconijeve off-shore tvrtke prodavale su zatim iste filmove Berlusconijevoj TV-tvrtki Mediaset po mnogo većoj cijeni, ali izbjegavajući plaćanje poreza, čime su se stvarali crni fondovi.

Berlusconi i svi optuženici negirali su sudjelovanje u poreznoj prevari. Proces Mediaset, kako je nazvan, trajao je do sada sedam godina jer su ročišta stalno odgađana na zahtjev bivšeg premijera koji je svoje nedolaske pravdao državničkom zauzetošću. Proces je pokušavao izbjeći i dodatnim zakonima koje su predlagali Berlusconijevi parlamentarci. Sada se postavlja pitanje i o Berlusconijevoj političkoj budućnosti.

>>Letta je jedini Talijan koji može ukrotiti razuzdanog Berlusconija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije