'Castinga preko kauča'

Bivši šef poznatog modnog brenda uhićen, optužen je za silovanje, mamio mladiće za posao modela

Foto: REUTERS
23.10.2024.
u 10:10

Savezni tužitelji u Brooklynu objavili su optužnicu na 16 stranica, a vlasti su uhitile Jeffriesa, njegovog partnera Matthewa Smitha i navodnog posrednika para - Jamesa Jacobsona

Mike Jeffries, bivši dugogodišnji izvršni direktor Abercrombie & Fitcha, uhićen je i optužen za seksualnu trgovinu ljudima i prostituciju, u što su uključeni deseci muškaraca. Optužnicu na 16 stranica objavili su u utorak savezni tužitelji u Brooklynu, deset godina nakon što je Jeffries napustio maloprodaju koju je u 22 godine izgradio u popularnu marku odjeće poznatu po seksualno nabijenom marketingu.

Vlasti su u utorak ujutro uhitile Jeffriesa (80), njegovog partnera Matthewa Smitha (61) i navodnog posrednika para - Jamesa Jacobsona (71).

Savezni tužitelji rekli su da su muškarci koristili silu, prijevaru i prisilu kako bi sudjelovali u "nasilnim i izrabljivačkim" seksualnim radnjama. Optužuje ih se za namamljivanje mladića izgledima za posao modela kako bi ih se seksualno zlostavljalo.

Američki državni odvjetnik Breon Peace, čiji je ured postigao osuđujuću presudu i 30-godišnju zatvorsku kaznu za pjevača R. Kellyja zbog seksualnog iskorištavanja, rekao je da su moćni ljudi predugo seksualno zlostavljali mlade ljude koji su čeznuli za karijerama u modi i industriji zabave. 

- Svima koji misle da mogu iskorištavati i prisiljavati druge korištenjem tzv. sustava 'castinga preko kauča' (traženje seksualnih usluga od kandidata za posao u zamjenu za zaposlenje) ovaj bi slučaj trebao poslužiti kao upozorenje: Pripremite se zamijeniti taj kauč za krevet u federalnom zatvoru - rekao je Peace na konferenciji za novinare.

Ako budu osuđeni, suočavaju se s mogućim doživotnim zatvorskim kaznama i obaveznim minimalnim 15-godišnjim zatvorskim kaznama zbog optužbi za trgovinu ljudima u seksualne svrhe. Prijeti im do 20 godina zatvora zbog optužbi za međudržavnu prostituciju.

Tvrtka Abercrombie odbila je komentirati slučaj. Kompanija nije optužena za prijestupe, a Peace je rekao da nema dokaza da su se navodni zločini dogodili na njezinu posjedu.

>> UŽIVO Devetogodišnjak se vratio na nastavu, ravnatelj podnio ostavku. Odvjetnik za Večernji: Prekršena su jamstva>>

1/19
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije