ISMAEL ZAMBADA

Jedan od najopasnijih narkobosova je otet i isporučen SAD-u: Počele borbe u Sinaloa kartelu

Accused Mexican former drug lord Ismael "El Mayo" Zambada sits with his attorney Frank Perez, at the courthouse in Brooklyn, New York
Foto: JANE ROSENBERG/REUTERS
1/3
13.09.2024.
u 23:56

Zambadino iznenadno uhićenje pokrenulo je niz sukoba između suparničkih frakcija unutar Sinaloa kartela u Meksiku. U oružanim napadima ubijeno je nekoliko ljudi, a u glavnom gradu Culiacanu zbog pucnjave su zatvorene škole i druge javne ustanove

Ismael “El Mayo” Zambada, vođa moćnog meksičkog narkokartela "Sinaloa" koji je više od 20 godina izbjegavao američke vlasti, u petak je na sudu u New Yorku izjavio da nije kriv ni za jednu od 17 točki optužnice koja ga tereti za krijumčarenje droge i ubojstvo. Zambada je u američkom pritvoru od 25. srpnja kada je, u društvu odbjeglog vođe narkokartela Joaquína Guzmána Lópeza, u privatnom avionu sletio u zračnu luku izvan grada El Paso. 

Sudac James Cho odredio je Zambadi pritvor do suđenja, a njegovi odvjetnici nisu tražili da se odredi jamčevina. Zambada je bio tih na suđenju, za vrijeme kojeg je koristio pomoć prevoditelja. Na izlasku iz sudnice, trebala mu je pomoć da ustane. U pismu sucu naveo je da ga je Guzmán López, sin uhapšenog suosnivača Sinaloe Joaquína “El Chapo” Guzmána, oteo u Meksiku i doveo u SAD, piše CNN.

Tužitelji su u svom pismu Zambadu nazvali jednim od "najgorih, najzloglasnijih i najopasnijih krijumčara na svijetu" te naveli optužbe protiv njega, među kojima je i naručivanje ubojstva vlastitog nećaka. "Optuženik ima arsenal vojnog oružja za zaštitu sebe, svoje droge i svog carstva. Njegovi plaćeni ubojice otimaju i izvode stravične atentate kako bi održali disciplinu u njegovoj organizaciji, zaštitili ga od rivala i utišali one koji razmišljaju o suradnji s vlastima" tvrdi se u optužnici.

Zambadino iznenadno uhićenje pokrenulo je niz sukoba između suparničkih frakcija unutar Sinaloa kartela u Meksiku. U oružanim napadima ubijeno je nekoliko ljudi, a u glavnom gradu Culiacanu zbog pucnjave su zatvorene škole i druge javne ustanove. Borbe se najvjerojatnije vode između Zambadinih pristaša i grupe koja je odana sinovima “El Chapo” Guzmána, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu 2019. u SAD-u.

Još nije jasno zašto se Guzmán López predao američkim vlastima, ni zašto je poveo Zambadu sa sobom. Guzmán López čeka suđenje po zasebnoj optužnici za trgovinu drogom u Chicagu. Ranije se na saveznom sudu izjasnio da nije kriv za trgovinu drogom i druge optužbe.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Herojski čin Bon Jovija: Prišao je ženi koja je stajala na rubu mosta i pružio joj ruku

Komentara 4

OT
otrovnijezik
10:07 14.09.2024.

Nemam ništa protiv da se takvi ljude zatvore pa čak i uklone. Međutim. Pored ICC i drugih institucija koje imaju prvenstvo prije SAD u takvim slučajevima i SAD koja ne priznaje ICC i zakonski sebi dozvolila vojnu intervenciju ukoliko američki državljanin bude zatvoren od istih te nema ovlasti u drugim državama oni nekome sude? Tko ih je ovlastio?

MI
mizimojzi
02:22 14.09.2024.

A kakvu jurisdikciju ima sad u mexiku? Oni kao marionetska drzava?

DM
D'Mich
01:52 14.09.2024.

Bio je Gallardo, potom Guzman, sad je pao ovaj Zambada, čekamo slijedećega. Tu nema pomoći, otkineš jednu glavu, izrastu još tri. Kako se strateški boriti s tim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije