POTJERA U ŠPANJOLSKOJ

Bježao policiji vozeći 180 km na sat jer je u automobilu imao 329 kilograma hašiša

Europol
13.01.2022.
u 17:16

Zajednička akcija završila je uhićenjem 11 osoba, dvije su uhićene u Francuskoj, a ostale u Španjolskoj te zapljenom 2,4 tone hašiša i 112 kilograma marihuane

Da je policijska suradnja važna u borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala, svjedoči slučaj o kojem je izvijestio Europol. Oni su se pohvalili da su u suradnji sa španjolskom i francuskom policijom potkraj 2021. razotkrili kriminalnu skupinu koja se bavila krijumčarenjem droge te pranjem novca.

Zajednička akcija završila je uhićenjem 11 osoba, dvije su uhićene u Francuskoj, a ostale u Španjolskoj te zapljenom 2,4 tone hašiša i 112 kilograma marihuane. Udružene policijske snage među ostalim  zaplijenile su i šest vozila, dva kamiona te četiri helikoptera modificirana za  krijumčarenje droge.  Hašiš i marihuana krijumčarili su se iz Maroka u Španjolsku, pa od tamo u Francusku. Osumnjičenici su imali po pet lažnih identiteta, a drogu su krijumčarili u modificiranim helikopterima, što je novitet barem na području EU.

 

Osim helikopterima  služili su se u ultra brzim vozilima bez tablica,  te kamionima koji su prevozili marihuanu skrivenu među legalnim teretima. Razotkriveni su nakon policijske potjere za sumnjivim vozilom,  a kada je španjolska policija sustigla vozilo čiji je vozač pri  bijegu vozio 180 kilometra na sat, doznali su i zašto im je htio pobjeći. Naime, u vozilu je bilo skriveno 329 kilograma hašiša. On je uhićen s još tri osobe, a naknadno je španjolska policija  otkrila još 266 kilograma hašiša koji su bili skriveni na adresi na kojoj je vozilo bilo registrirano.

Utvrđeno je i da je kriminalna organizacija novac zarađen na marihuani i hašišu iskoristila kako bi poboljšala  svoje prijevozne kapacitete što je uključivalo i nabavku vozila, kamiona te helikoptera te modifikaciju helikoptera.  Za pranje novca su korištene fiktivne tvrtke  kako bi se prikrili  svi detalji  o podrijetlu novca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije