ŠKOLSTVO

Blizancima Janu i Tinu na raspolaganju cijela škola

djeca
Foto: Dragutin Šantoši
1/3
14.03.2012.
u 18:39

Prosječni trošak po učeniku u županiji iznosi oko 4500 kuna godišnje, a za škole s tri i dva učenika taj trošak penje se na iznos od oko 100.000 kuna po učeniku

VIROVITICA - Mrežu osnovnih škola, na prijedlog nadležnog ministarstva, donosi Vlada RH koja utvrđuje i sve druge elemente troškova za financiranje školstva u Hrvatskoj, pa u svemu tome lokalna uprava i samouprava nema presudnu ulogu. Tako je i za područje Virovitičko-podravske županije bivša Vlada RH utvrdila postojanje 16 matičnih i 62 područne osnovne škole u kojima je ove školske godine 5551 učenik.  Školovanje ovih učenika u školskoj godini 2011./2012. stajat će porezne obveznike oko 25 milijuna kuna ili oko 4500 kuna po učeniku.

U križničkoj i senkovačkoj po tri, a humljanskoj školi samo dva učenika 

U područnim osnovnim školama u Križnici i Novom Senkovcu nastavu polaze samo po tri učenika. U područnoj osnovnoj školi u Humljanima još je gore. Cijela škola na raspolaganju je blizancima Janu i Tinu koji su jedini učenici i jedini prvašići u tri sela. Desetak osnovaca viših razreda iz Humljana u Čačince redovno prevozi školski autobus, ali Jan i Tin, zbog Mreže osnovnih škola, ne mogu u matičnu školu. Za rad područne škole u Humljanima država godišnje, prema neslužbenim procjenama, izdvaja oko 200.000 kuna, a nešto više troši i na rad škola s tri učenika u Novom Senkovcu i Križnici. U županijskim službama kažu da takvu neracionalnu potrošnju može promijeniti samo Vlada RH koja je i odredila da u selima mogu postojati preskupe škole sa po tri učenika. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

TH
thekurcula
20:44 15.03.2012.

Osnovna škola koju sam ja pohađao brojala je, od prvog do osmog razreda, oko 250 đaka. Danas ta ista škola jedva da ima 100 đaka. A Srbi nisu odavde izbegli (proterani)! Šta mislite kako je tek tamo gde su Srbi proterani? I šta vi mislite? Da je država teritorija bez stanovnika? Ako ne mislite praviti decu niste trebali praviti ni državu. Nećete je održati. I tad bi vam bilo bolje da niste proterivali Srbe. Ovako su mesta gde njih više nema pustinja. A Vojvodina, već bila na umoru, sad odjednom živnula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije