POMOGAO SAD

Blokirali imovinu irskom mafijaškom klanu koji je na trgovini drogom zaradio milijardu eura

Kokain
Foto: Christoph Hardt/Geisler-Fotopress
1/3
13.04.2022.
u 15:40

Riječ je o kriminalnoj organizaciji koju Amerikanci smatraju jednom od najozloglašenijih i najsmrtonosnijih mafijaških organizacija na svijetu

Sve im možete raditi, samo im ne dirajte imovinu. Jer su na to posebno osjetljivi. Stari je to mafijaški moto, a da je blokada ili oduzimanje imovine najbolji put u borbi protiv organiziranog kriminala, konačno su shvatile i razne policijske agencije diljem svijeta.

Pa su počele združeno djelovati, a o jednom takvom združenom djelovanju ponosno je neki dan izvijestila irska policija. Javno su se pohvalili kako su  u suradnji s policijom Velike Britanije, Europolom i Uredom za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a, blokirali pozamašnu imovinu Kinahan klana, najpoznatije kriminalne organizacije u Republici Irskoj.

Riječ je o kriminalnoj organizaciji koju Amerikanci smatraju jednom od najozloglašenijih i najsmrtonosnijih mafijaških organizacija na svijetu, te ih uspoređuju s meksičkim kartelima. Kinahan klan  djeluje zadnjih 20 godina. Smatraju se najvećim uvoznikom droge i oružja u Europu, a irska policija smatra  da su tijekom svog djelovanja na svojim kriminalnim aktivnostima "zaradili" jednu milijardu eura.

Nacionala agencija za borbu protiv kriminala (NCA) procjenjuje da je spomenuti klan odgovoran za uvoz kokaina u Veliku Britaniju vrijednog najmanje 23 milijuna funti te za uvoz marihuane vrijedne oko šest milijuna funti. Osim što su trgovali drogom vrlo su smrtonosni,  pa se smatra da je njihov rat s drugom bandom  za prevlast na tržištu droge koji se u Irskoj vodi zadnjih nekoliko godina, odnio 18 života, a među ubijenim osobama bila su i dva slučajna prolaznika.

Kriminala grupacija novac zarađen na svojim ilegalnim  aktivnostima pere kroz kupovinu nekretnina, pa im je sada Ured za kontrolu inozemne imovine američkog  Ministarstva financija blokiralo imovinu u SAD-u. Njima i s njima povezanim osobama i tvrtkama, a prema objavljenim podacima pod financijskim sankcijama kakve se sad koriste za ruske oligarhe nakon krvave ruske invazije na Ukrajinu,  našlo se sedam osoba i tri tvrtke.

Inače, za informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja Daniela Kinahana i njegovog oca Christophera i brata Christophera mlađeg, SAD je ponudio nagradu od pet milijuna dolara. Prema pisanju BBC-a Daniel Kinahan se bavio promoviranjem boks borbi na najvišoj razini, pa je navodno bio i promotor nekih od borbi Tyson Fureya koji mu je javno zahvaljivao lani na organizaciji nekih od tih mečeva. Njegov odvjetnik, piše BBC, sve optužbe protiv njega naziva lažima, navodeći da je Danijel Kinahan, neosuđivana osoba te da nema nikakvih dokaza da je on mafijaški boss.

Isto tako BBC navodi da vodeće osobe klana Kinahan veće neko duže vrijeme žive i rade u ujedinjenim Arapskim Emiratima koji nemaju potpisan  sporazum u ekstradiciji s Republikom Irskom. Blokada imovine klana, prema vjerovanju irske policije, trebala bi razorno djelovati na klan te dovesti do njegovog uništenja. Hoće li tako biti tek će se vidjeti. 

U međuvremenu, Europol navodi da je cilj međunarodne policijske suradnje zaštita društva od kriminalnih skupina koje postaju sve opasnije i fluidnije. Prema njihovim podacima, kriminalne organizacije su sve prilagodljivije i postaju ključna prijetnja sigurnosti EU. Navode i da se 40 posto aktivnosti takvih organizacija u EU odnose na trgovinu drogom, a čak ih je 60 posto umiješeno i u korupciju što posebno dolazi do izražaja kada hoće legalizirati svoje poslove. 

- Organizirani kriminal u EU  temeljeno počiva na njihovoj sposobnosti da operu novac zarađen na ilegalnim aktivnostima. U tu svrhu, kriminalne skupine angažiraju profesionalne perače novca, a to je dovelo do stvaranja paralelnog, podzemnog tajnog, financijskog sustava za obradu transakcija i plaćanja izoliranih od bilo kakvih nadzornih mehanizama koji upravljaju pravnim ekonomskim sustavom - upozoravaju iz Europola. 

>> VIDEO Uhićen Angelo Gorgievski, prvoosumnjičeni za brutalno ubojstvo rukometaša Tota!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije