Uz dlaku

Bosanski faraon

07.11.2005.
u 19:03

Nedjeljom popodne šetam internetskim prostranstvima. Kad iznenada naletim na pisaniju u kojoj jedan kavanski mislitelj predlaže da Bosanci stave na zastavu piramidu. Čuli piramidu, mrmljam sebi u bradu. Novi link prebaci me na čovjeka u šeširu, s naočalama, čizmama etc., Amerikanac ko od majke rođen, kad tamo čovjek iz srca Bosne, Semir Osmanagić.

Pogađate već da je riječ o brdu piramidi kod Visokoga. Krenulo našega istraživača, pa je uz "Piramidu Sunca" prepoznao "Piramidu Mjeseca", još da nađe treću. Zašto treću? Pa, faraoni su birvaktile gradili jednu piramidu za sebe, jednu za ženu, a treću za ljubavnicu. U čitavoj piramidomaniji "made in Visoko" jedino mi se svidjelo što je mister Osmanagić već angažirao kopače. To, majstore, bez krampa i lopate nema rezultata! Od Daytona do naših dana gotovo da u Bosni nitko nije ozbiljno kopao, osim nosa. Kada je prije dvadeset godina segnor Salinas Price pronašao Troju u Gabeli, nitko se tamo do danas nije mašio za kramp i lopatu.

A što mi se nije svidjelo u mantanju oko brda Visočice? Kako sam piramidolog Osmanagić piše, uredno je pribavio dozvole za iskapanje od Kantonalnog zavoda i Federalnoga zavoda za zaštitu spomenika kluture. I eto naših institucija?! Dati dopuštenje nekakvu amateru, bez ikakva stručna nadzora, da ruje i buši po zaštićenom lokalitetu, kulturno je svetogrđe. Te nazovistručnjake zavoda po kantonu i federaciji, pa ni one u Zavičajnom muzeju Visoko, ne zanima što se još 1976. istraživalo i sondiralo na starom srednjovjekovnom gradu na Visočici. U iskopima dubokim i do četiri metra našlo se nekoliko kamenih kugli za topove (Osmanagić mašta o elektrokuglama, jer mu je Bosna nekad bila energetsko čvorište našega Balkana!) i jedan dubrovački groš, ali iz 14. st.

Čudno je kako avanturisti s onu stranu bare dođu i zametnu veliku medijsku galamu, novinari i svi perovođe sjate se oko njih, pišu li, pišu, što više turboistraživači provaljuju, to hitrije pera pišu. Koga zanima istinska povijest, arheologija, paleografija, stratigrafija...? I ja se raspričah ko baba uz kolače. Ma, kad će taj Tutansemir Osmanramzes II. otkriti Piramidu Sunca? Kad će se birati bosanski faraon? I kako se to kopa u Visokom bez visokoga predstavnika?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije