AKTUALNO Nakon blagdana Sveta tri kralja počinje zbrinjavanje osušenih stabalaca

Božićna drvca prerađuju u kompost za cvjetnjake

07.01.2009.
u 15:51

U većini obitelji u utorak su, na blagdan Sveta tri kralja, skinute kugle i drugi ukrasi s božićnih jela.

Analiza sastojaka
Neki će drvca spaliti u pećima, a većina će ih ipak odložiti pokraj kanta za smeće i pričekati da ih komunalci odvezu. Zahvaljujući organiziranom redovnom odvozu otpada, u Čakovcu više nema slučajeva da bačena drvca tjednima nagrđuju ulice.

Desetke tisuća raznih vrsta drvaca trebat će idućih dana odložiti i preraditi, što je posao komunalnih tvrtki, koje ih usitnjuju i kompostiraju, a potom kao kompost prodaju građanima!

- Čakom uvijek skuplja drvca u dane odvoza glomaznog otpada i to je već dobro uhodano. Na građanima je samo da odlože drvce. Ne moraju naručivati odvoz. Drvca skupljamo i odlažemo na odlagalištu u Totovcu, na kojem se usitnjuju i kompostiraju - kaže direktor Čakoma Ivica Perhoč. Kompost se potom koristi na zelenim površinama u Čakovcu, dio se ostavlja za pokrivanje deponija kao završni sloj, a dio se upakiran prodaje!

- Dva puta godišnje radimo analizu sastojaka komposta koji nije pogodan za korištenje u povrtnjacima, ali jest za cvjetnjake i druge zelene površine - kaže Ivica Perhoč.

Kompostiranje je metoda pretvaranja organskih ostataka u humus. Nastale tvari pomažu, uz ostalo, u zadržavanju vlage, tlo čine prozračnijim i povećavaju njegovu mikrobiološku aktivnost i povećavaju otpornost biljaka na nametnike i bolesti.

Na žalost, dio božićnih jela u selima završit će u jarcima uz ceste ili na ilegalnim odlagalištima smeća. Čak smo i u Čakovcu danas opazili drvca bačena na mjesto na kojem su se prije dva tjedna prodavala. Netko ih je onamo dovezao i jednostavno bacio. Ekološki osviješteniji građani nabavljaju živa drvca u teglama. Nakon Sveta tri kralja, kad se po tradiciji raskićuju jele, njih samo treba ukopati negdje u vrtu ili, ako drvce nije preveliko, ostaviti ga u tegli. Proizvođači kažu da nisu zapazili povećanu potražnju drvaca s korijenjem, vjerojatno jer su skuplja od rezanih.

Umjetni ne mirišu
Najmanje problema imaju oni koji kite umjetne jele. Njih mogu koristiti godinama i ne moraju svako malo skupljati iglice po podu. Jedina ima je mana što ne mirišu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije