nema suglasja

Branitelji ostaju u 'običnom' zakonu

branitelji
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
05.11.2014.
u 08:25

Iz vladajuće su koalicije poručili da nemaju namjeru raspravljati o prijedlogu da braniteljski zakon postane ustavni zakon

Zahtjevu branitelja koji prosvjeduju pred resornim ministarstvom, po kojemu bi se Zakon o pravima hrvatskih branitelja izglasao kao ustavni zakon, do daljnjeg se neće udovoljiti. Da bi zakon bio ustavni, to znači da ga Sabor treba usvojiti dvotrećinskom većinom. Ustavni zakoni donose se konsenzusom i pretpostavka im je politički dogovor vlasti i opozicije, dakle SDP-a i HDZ-a. A ni u jednoj od ovih stranaka nismo našli sugovornike za tu temu.

U SDP-u su poručili kako nemaju namjeru raspravljati trebaju li braniteljska prava ostati u “običnom” zakonu ili bi ih trebalo izglasati dvotrećinskom većinom. Razlog tome stavu sami su nezadovoljni branitelji koji, nakon što su došli u Sabor, nisu htjeli razgovarati u instituciji koja im može rješavati probleme, nego su otišli s ultimativnom porukom da će razgovarati tek nakon što se smijeni ministar branitelja Predrag Matić.

U HDZ-u smo čuli mišljenje kako ne bi bilo loše da se prava branitelja stave u ustavni zakon i to zato što bi im to jamčilo veću stabilnost.

– Prava branitelja ne bi se mogla mijenjati bez konsenzusa političkih stranaka – kaže naš sugovornik iz HDZ-a ograđujući se da je to njegov stav, a ne stav stranke.

Ujedno upozorava da ustavni zakon o pravima branitelja ipak ne znači da on ne bi bio podložan promjenama. Nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar izričito je protiv ideje.

– To bi narušilo strukturu ustavnog sustava i tako se nešto ne prakticira – kaže Kregar napominjući da postoje zakoni s ustavnom snagom jer se postupkom donošenja želio postići konsenzus o tome da je to trajna politika, kao što je, primjerice, politika prema nacionalnim manjinama. Kregar podsjeća i da već imamo deklaraciju o braniteljima. Bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor podržava ovaj zahtjev. U nedavnom intervjuu Večernjem izjavila je da se i sama zalagala za to da prava branitelja budu regulirana ustavnim zakonom jer da bi to suzbilo političke manipulacije braniteljskom populacijom.

>>Tko zna od kada je do kada trajao Domovinski rat?

>>Glavašević: To je strpljiva Hrvatska koju zanima tolerancija i mir, a ne podjele

Komentara 105

Avatar tohdzvrapcejug
tohdzvrapcejug
08:35 05.11.2014.

Izdajnička SDP-ova garnitura nije htjela ni Neovisnu Hrvatsku a branitelji su joj sada nažalost samo teret.

Avatar gordan
gordan
09:32 05.11.2014.

Za loše stanje u RH nisu krivi branitelji nego političari i sve dosadašnje vladajuće politike ! Branitelji su oslobodili i stvorili RH i kao takvu je predali političarima da s njom upravljaju. To što su političari učinili od RH ii njezinih građana za to nisu krivi branitelji. Pozdrav svim braniteljima ma gdje bili !

JO
jozomali
08:38 05.11.2014.

puno zanimljivije pitanje je tko je zaista hrvastko branitelj a tko se takvim predstavlja a nije....i zakon mu to dozvoljava....za prave branitelje treba učiniti sve....a za lažne treba učiniti sve da vrate pare koje nisu ničim zaslužili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije