Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I SVJETSKI DRŽAVNICI ŠALJU PODRŠKU

Britanija u šoku: Pogledajte jutrošnje naslovnice, još nije otkriveno koju točno bolest ima Kate Middleton

23.03.2024.
u 08:32

Kate, čija je odsutnost od operacije sredinom siječnja izazvala mnoga nagađanja, javnost je sama izvijestila u videu koji je šokirao britansku i svjetsku javnost

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u subotu je šokirano objavom o raku princeze Kate, a njezina izjava o tome popraćena fotografijama na subotnjim je naslovnicama britanskog tiska, koji obožava Kate i vidi je kao uzornu članicu monarhije. "Britanska kraljevska obitelj našla se u neviđenoj situaciji u kojoj se dva njena najvažnija člana, kralj i buduća kraljica, moraju boriti s rakom", piše afp. Izjave same princeze od Walesa o bolesti mnogi su već pohvalili kao hrabre, poput tabloida The Sun, koji piše "Hrabra Kate", dok Daily Mail prenosi "Jednom se mora usredotočiti samo na sebe”.

Dnevnik Times preuzima optimistične riječi princeze "Prebrodit ću ovo”. Britanski kralj (75), za kojeg je u veljači ove godine objavljeno da boluje od raka, rekao je da je "ponosan na hrabrost" Kate, koja je supruga njegovog sina Williama, prijestolonasljednika. On je "ostao u bliskom kontaktu sa svojom voljenom snahom tijekom posljednjih tjedana", rekli su iz Buckinghamske palače.

Mnogi dužnosnici iz svijeta i druge poznate osobe poslali su princezi Kate poruke podrške, među kojima i francuski predsjednik Emmanuel Macron, poželjevši joj "potpuni oporavak". “Vaša snaga i otpornost sve nas inspiriraju”, napisao je Maron na društvenoj mreži X. “Hrabra si i volimo te”, napisala je Jill Biden, supruga američkog predsjednika Joea Bidena na mreži X., kao i da "moli" za princezino ozdravljenje.

Kate, čija je odsutnost od operacije sredinom siječnja izazvala mnoga nagađanja, javnost je sama izvijestila u videu o svom stanju emitiranom u petak (a snimljenom u srijedu u Windsoru). "Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je nevjerojatno teško za cijelu moju obitelj", rekla je princeza. "U siječnju sam bila podvrgnuta velikoj operaciji abdomena u Londonu. Tada se pretpostavljalo da nisam bolovala od raka", objasnila je 42-godišnja princeza. "Međutim, testovi nakon operacije otkrili su prisutnost raka", nastavila je, govoreći o "velikom šoku".

FOTOGALERIJA Pogledajte jutrošnje naslovnice britanskog tiska: Svi joj daju podršku

1/7

Objavljeno je i da je princeza na "preventivnoj kemoterapiji", tretmanu koji, objašnjavaju, obično nudi nakon operacije kako bi se smanjio rizik od povratka raka i širenja u tijelu. Poput Charlesa, ni Kate nije precizirala 'prirodu' svog raka. Princ Harry i njegova supruga Meghan u petak su poželjeli zdravlje i privatnost za Kate, suprugu Harryjeva starijeg brata Williama, nakon što je princeza od Walesa izjavila da je na liječenju poslije utvrđene dijagnoze karcinoma. "Želimo zdravlje i izlječenje za Kate i obitelj te se nadamo da to mogu činiti privatno i u miru", priopćili su Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa.

Britanski kralj u međuvremenu je poručio da je na Kate ponosan.  Karlo je "tako ponosan na Catherine zbog hrabrosti što je progovorila", kazao je glasnogovorni palače i otkrio da je kralj bio u "najbližem kontaktu sa svojom voljenom snahom proteklih tjedana", nakon što su zajedno proveli vrijeme u bolnici.  Kralj i kraljica Camilla "nastavit će nuditi svoju ljubav i podršku cijeloj obitelji u ovom teškom trenutku", dodao je glasnogovornik.

VIDEO Trenutak kada je sama princeza javno objavila tešku vijest

Kensingtonska palača, Katein ured, neće objaviti o kakvom se raku radi jer princeza ima pravo na medicinsku privatnost. Palača je nakon operacije u siječnju objavila kako se princeza, i dalje znana po svom djevojačkom imenu Kate Middleton, neće vratiti dužnostima do Uskrsa. Njezin izostanak iz javnog života ipak je pokrenuo lavinu teorija i raznih tračeva na društvenim mrežama. 

Kate i William htjeli su zadržati privatnost o njezinoj bolesti do početka školskih praznika njihovo troje djece, desetogodišnjeg Georgea, osmogodišnje Charlotte i petogodišnjeg Louisa.  „Trebalo je vremena da se oporavim od velike operacije kako bih mogla započeti liječenje. No, najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji im je primjeren, te da im potvrdimo da će sve biti u redu”, govori Kate u videosnimci. 

„Kao što sam rekla i njima: dobro sam i snažnija sam svaki dan, usredotočena na stvari koje će mi pomoći da ozdravim: na moj um, tijelo i duh”. Kate se nije pojavila u javnosti otkad se za Božić pridružila kraljevskoj obitelji na misi. 

FOTOGALERIJA Život Kate Middleton: Odrasla je u imućnoj obitelji, a nosi titulu jedne od najbolje odjevenih osoba

1/38

Komentara 2

DO
doktorica
12:23 23.03.2024.

ok.ali dosta je više.

DU
Deleted user
10:46 23.03.2024.

Što je nama Britanija da moramo biti zgroženi? Osim toga bogati s rakom žive dugo, sirotinja umire. Tako da ne vidim dramu, živjet će još bar trideset godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije