nacionalno blago

Brod dobiva prvi muzej tambure u Hrvatskoj, jedinstven i u svijetu

\'06.02.2012., Slavonski Brod - Nakon sto je lani zatvoren muzej tambure u brodskoj tvrdjavi ideja o otvaranju njegove vece inacice u prostoru nekadasnje barutane jos se nije pomakla s mrtve tocke. Za
Ivica Galović/PIXSELL
24.05.2012.
u 23:26

Slavonski Brod, grad s najviše tamburaških sastava, idealan je za takvu ustanovu

Slavonski Brod bit će prvi grad u Hrvatskoj, jedinstven i u svijetu, s muzejom tambure! U zapadnom dijelu brodske Tvrđave oživljen je još jedan kazamat koji je Grad dodijelio Brodskoj udruzi tamburaša, čime se napokon ostvaruje ideja o hramu nacionalnog glazbala u tom gradu.

– Muzej smo zamislili u devet dijelova. Osim najstarijih tambura, bit će izloženi i notni i slikovni materijali, publicistika, predstavljen glazbarski obrt, slušaonica i suvenirnica. Smisao je da to ne bude klasičan muzej, već živi prostor za izložbe, koncerte, seminare – rekao je predsjednik udruge Krešimir Dokuzović i dodao kako se nada da će muzej biti otvoren već u rujnu. Lani je iz kapelanova stana iseljen mini muzej tambure, a ideja veće inačice sve dosad je stajala. Začetnik projekta, maestro Mihael Ferić, smatra da je Brod idealno mjesto za otvaranje prvog muzeja tambure u nas.

– To je grad s najviše malih tamburaških sastava, još je potkraj 19. stoljeća imao orkestar, a naši su tamburaši više puta bili prvaci bivše države – podsjeća Ferić.

Graditelj glazbala i tamburaš Mladen Jurković ističe da će posjetitelji moći poslušati i pogledati sve što požele o prošlosti i sadašnjosti tamburaške glazbe.

– Obnovljeni kazamat ima 130 četvornih metara, može se proširiti, a u nj je uloženo oko 150.000 kuna. Brod ima dugu tradiciju tamburaštva i cilj nam je pokazati sve izloške – ističe gradonačelnik Mirko Duspara.

Još treba uvesti grijanje i riješiti problem ovlaživanja prostora, zbog čega će svi izlošci prvo biti hermetički zatvoreni u vitrinama.

Komentara 1

OB
-obrisani-
07:54 25.05.2012.

Uhvatite se vi posla pa nešto radite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije