IZUZETNO PRILAGODLJIV

FOTO/VIDEO Brza i ubojita 'dijamantna čegrtuša' promijenit će tijek modernog ratovanja?

Foto: L3Harris
1/4
23.10.2024.
u 13:39

Američka tvrtka L3Harris predstavila je novo bespilotno kopneno vozilo "Diamondback". Dizajniran je da odgovori na potrebu za provođenjem sigurnih i učinkovitih operacija koje predstavljaju veći rizik za vojne snage

Američka tvrtka L3Harris predstavila je ovih dana svoj novi prototip bespilotnog kopnenog vozila "Diamondback" na sajmu AUSA 2024. Riječ je o modularnom dronu nazvanom po jednoj od najotrovnijih zmija u SAD-u, dijamantnoj čegrtuši. Čini se da ubojitost i brzina vozila opravdavaju njegovo ime. Diamondbackov otvoreni razvojni pristup poboljšava sposobnost povećanja proizvodnje, smanjuje troškove, povećava mogućnost održavanja i ubrzava brzinu umetanja tehnologije koja podržava prilagodbu za misije u razvoju.

L3Harris je dizajnirao Diamondback kako bi nadopunio postojeće klase robotskih vozila i popunio uloge i profile troškova povezanih s vozilima s posadom. Proizvođač tvrdi kako će izviđačka platforma promijeniti tijek sukoba na modernom bojnom polju.
Tvrtka je u partnerstvu s Overland AI, autonomnim tvrtkom za mobilnost na zemlji, koja pruža svoju tehnologiju navigacije za terenska vozila za misione sustave Diamondbacka.

Koncept najnovije kopnene bespilotne platforme otkriven je na nedavno održanoj jubilarnoj 10. obrambenoj izložbi AUSA 2024 iza koje stoji Udruga vojske Sjedinjenih Država (AUSA), neprofitna organizacija čija je misija poticati javnu potporu ulozi vojske u nacionalnoj sigurnosti te pružanje profesionalne edukacije i informiranja javnosti o projektima koje podupiru brojne obrambene kompanije.

Proizvođač vojne opreme udružio se s autonomnom tvrtkom za mobilnost na zemlji Overland AI kako bi razvio CrossCountry Autonomy System vozila, koji mu pomaže u radu izvan cesta i na nepredvidivom terenu, piše The Defense Post. Overland AI pruža svoju tehnologiju navigacije za terenska vozila za sustave Diamondbacka. Diamondback je dizajniran da odgovori na nedostatak radne snage i potrebu za načinima provođenja sigurnih i učinkovitih operacija u situacijama koje predstavljaju veći rizik za vojne snage.

"Proširujemo našu platformu i mogućnosti autonomije sustava misije, iz zraka i mora, kako bismo podržali robotska vozila koja ostvaruju prvi kontakt s prijetnjama u kopnenom okruženju", rekao je Ed Zoiss, predsjednik L3Harris Space and Airborne Systems.

Diamondback ima otvoreni modularni sustav za brzu i ekonomičnu proizvodnju i integraciju novih tehnologija za suočavanje s rastućim prijetnjama i različitim misijama, poput elektroničkog ratovanja, radiofrekvencijskog i optičkog detektiranja, te postavljanja autonomnih dronova. Iako nije dizajniran za bilo koji poseban program američke vojske, napravljen je da popuni praznine u izviđačkim i sigurnosnim zadaćama u područjima s visokim stopama iscrpljivanja ili manjkom ljudstva.

Ovo kopneno vozilo bez posade također je dizajnirano da nadopuni postojeća robotska vozila, kao što su Robotic Combat Vehicle i Squad Multipurpose Equipment Transport američke vojske. - Prototip na krovu ima integriran sustav za dohvaćanje i lansiranje drona - objasnio je direktor L3Harrisa Hugh McFadden u intervjuu za Breaking Defense.

McFadden je nadalje rekao da je vozilo opremljeno modularnim nišanskim sustavom MX-10 RSTA koji osigurava jasnoću prijetnji, što ga čini idealnim za nadzorne i izviđačke misije. Također ima tvrtkin Amorphous sustav za kontrolu autonomije u više domena i Anti-jam PNT kao opcije paketa. Prema McFaddenu, Diamondback je planiran za demonstracije tijekom proljeća i ljeta sljedeće godine kako bi se dobile povratne informacije korisnika, s ciljem razvoja početnog proizvoda do kraja 2025. godine.

>>> FOTO Rafali, dronovi, roboti, specijalci: U Osijeku prezentirano najbolje što Hrvatska vojska ima

1/60
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Asterix
Asterix
14:56 23.10.2024.

Puno teksta, malo sadržaja.

Avatar Razbibriga
Razbibriga
15:56 23.10.2024.

Gluposti....i zakuca se u njega dron od par stotina dolara i čegrtuša se pretvori u glistu....tko god izmisli tehnologiju za detekciju dronova i njihovo učinkovito uništenje e to je game changer....ovo ostalo je sve bacanje love u koš za smeće

KL
klinac
15:55 23.10.2024.

Pa daj ti njega u Ukrainu pa da vidimo koliko dugo ta kanta iztraje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije