MINISTAR ODGOVARAO NA PITANJA

Butković: 'Ne želim da se išta prikriva, napravio sam ljudsku i političku pogrešku'

Zagreb: Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu raspravlja o stanju u Jadroliniji i sigurnosti trajektnog prometa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.09.2024.
u 15:06

Napomenuo je i da treba biti oprezan kod izjava o Jadroliniji kako se ne bi ugrozilo njezino poslovanje pojasnivši da su brodari iz drugih država jako zainteresirani da zauzmu na nekim linijama mjesto Jadrolinije

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je u četvrtak da je razmišljao o ostavci nakon tragične nesreće Jadrolinijina trajekta u Malom Lošinju kada su pri padu rampe poginula trojica mornara, a jedan je teško ozlijeđen, no da je ostao jer želi ustanoviti istinu o nesreći. Poručio je da ne želi ništa prikrivati o stanju u Jadroliniji i sigurnosti trajektnog prometa te priznao pogrešku jer nakon tragičnog slučaja pogibije tri pomorca na Malom Lošinju nije odmah otišao na mjesto nesreće.

Upitan vezano uz odgovornost predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte, Butković je uoči sjednice saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, na čijem je dnevnom redu Stanje u Jadroliniji i sigurnost trajektnog prometa u Hrvatskoj, rekao kako se trenutačno ne može govoriti ni o čijoj odgovornosti, jer istrage o padu rampe trajekta Lastovo koju provode Državno odvjetništvo i policija još uvijek traju, kao i sigurnosna istraga koju provodi Agencija za istraživanje (pomorskih) nesreća.

"Kada istrage budu gotove, onda ćemo moći govoriti odgovornosti bilo koga", rekao je. Dodao je da smjena na nižoj razini u Jadroliniji nije u domeni ministra niti Ministarstva, referirajući se na smjenu tehničkih i operativnih poslova Jadrolinije. Na upit je li zadovoljan odlukom Uprave Jadrolinije, Butković je odgovorio da je zadovoljan svakom odlukom koja će pridonijeti da svaka tvrtka u njegovom resoru bude još uspješnija i bolja. Na pitanje podržava li smjenu prije kraja istrage, potpredsjednik Vlade nije odgovorio.    

"Napravio sam pogrešku ljudsku i političku, trebao sam odmah dolje, nisam otišao, bio sam šokiran, ja sam završio Pomorski fakultet i to mi je dosta sve skupa bilo stresno, prolazim vrlo stresno razdoblje i da mogu nešto promijeniti promijenio bih, otišao bih dolje”, rekao je Butković na sjednici saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu o stanju u Jadroliniji. Dodao je kako prvo nije imao informacija, da ga je sve skupa zateklo i da je smatrao da odgovore treba dati Uprava tvrtke, pa je zato na mjesto nesreće otišao predsjednik Uprave Jadrolinije. "Ništa se nije prikrivalo, ne želim da se išta prikriva, želim da se dozna istina o tom događaju. Jedan od razloga zašto nisam dao ostavku, i o tome sam razmišljao i razmišljam, jest to da želim da se ustanovi što se dogodilo”, poručio je Butković odgovarajući na pitanje Ivice Bakse (NSP).

Još jednom je izrazio sućut obiteljima poginulih pomoraca te ponovio kako se takva tragedija nije dogodila u 77 godina Jadrolinije. "Dok istraga traje, ne može se govoriti o odgovornosti bilo koga”, rekao je. Jadrolinija je strateška tvrtka od posebnog interesa za Hrvatsku i sa svojih 57 brodova i 38 linija predstavlja stup putničkog linijskog prijevoza, godišnje preveze 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila, naglasio je ministar. Istaknuo je kako se iz godine u godinu povećavaju izdvajanja za Jadroliniju te da Vlada vodi politiku da se standard usluga i sigurnost poboljšaju.

POVEZANI ČLANCI:

Napomenuo je i da treba biti oprezan kod izjava o Jadroliniji kako se ne bi ugrozilo njezino poslovanje pojasnivši da su brodari iz drugih država jako zainteresirani da zauzmu na nekim linijama mjesto Jadrolinije. "Provode se međunarodni natječaji i u tom smislu trebamo biti oprezni da ne napravimo nešto i pomognemo nekom drugom, a na štetu Jadrolinije”, rekao je.

Saborski Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu raspravlja o stanju u Jadroliniji na prijedlog oporbenih zastupnika iz redova Nezavisne platforme Sjever, SDP-a, te IDS-a, a povod je nekoliko incidenata koji su se dogodili u toj tvrtki te tragični događaj na Malom Lošinju u kojem su zbog pada rampe na trajektu Lastovo smrtno stradala tri pomorca. Predsjednik Odbora Stipo Mlinarić (DP) istaknuo je važnost sigurnog pomorskog prijevoza i predložio održavanje tematske sjednice nakon što istraga bude gotova. "Prema dobivenim informacijama, Agencija za istraživanje nesreća poduzima sve napore da rok od 12 mjeseci, koji je inače određen za dovršetak istrage i izradu završnog izvješća, skrate. Istaknuli su i da sve radnje povezane s nesrećom broda Lastovo provode prioritetno i temeljito", rekao je.

Potpredsjednica Odbora Ivana Marković (SDP) navela je kronologiju incidenata u Jadroliniji, ostavku predsjednika Nadzornog odbora zbog neslaganja s politikom kompanije, kao i javnu nabavu brodova za koju tvrdi da je netransparentna te naglasila kako je sigurnost pomorskog prometa od ključnog značaja za otočane. "Otočani nemaju policijske glisere, nemaju ni glisere za hitan prijevoz budući da je onaj kupljeni konstantno pokvaren. Mi se vozimo trajektima, nama trajekti trebaju i o njima ovisimo te želimo da budu sigurni i da se putnici, turisti i otočani na njima osjećaju sigurno, što sada nije situacija", poručila je Marković.

GALERIJA Jesu li trajekti Jadrolinije sigurni?

Zagreb: Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu raspravlja o stanju u Jadroliniji i sigurnosti trajektnog prometa
1/20

Komentara 18

SI
simka2015
16:41 14.09.2024.

Ministre Butković, u svakoj “uređenoj” državi bi Ministar nakon ovakve nesreće dao ostavku, u Nizozemskoj je kompletna Vlada pala zbog kaosa oko imigranata, u Japanu je ministar prometa dao ostavku jer se srušio avion i.t.d…kod nas se dešavaju enormne krađe, kriminal a niti jedan nadležni ministar nije dao ostavku…Svaka čast!

Avatar white socks
white socks
18:48 12.09.2024.

Pusti brodove, kako je Milova

PA
panda
17:50 12.09.2024.

Sramota od čovjeka ,a kamo li ministra , bitno mu je da ima 2000 eura više (samo plaća , ne govorim o reketu).Reket nosi puno više ,a nije tenisač nego ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije