EU O GRČKOJ

Buzek: Pomažući Grčkoj, pomažemo sebi

jerzy buzek (1)
Reuters/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
29.06.2011.
u 16:49

Svi smo u EU na istome brodu i zavlačenje pod palubu neće nas zaštititi od oluje, rekao je Buzek

– Današnjim odobrenjem u grčkome parlamentu izmijenjena gospodarskoga programa zemlja je poduzela važan korak naprijed na nužnome putu fiskalnoga učvršćivanja i ustrojnih preobrazba što poboljšavaju rast. No, također je poduzela životno važan korak nazad od vrlo teškoga scenarija bankrota. Bio je to glas nacionalne odgovornosti – piše u priopćenju koje su odmah nakon pozitivnog glasa grčkih zastupnika zajednički objavili predsjednici Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso i Europskoga vijeća Herman van Rompuy.

– Sutra (u četvrtak, op. a.) oči Europe ponovno će se okrenuti ka Grčkoj dok se parlamentarce budu pozivalo da odobre provedbene mjere za taj program. Drugi pozitivan glas popločao bi put za oslobođenje sljedeće tranše novčane pomoći, čime bi se zemlji omogućilo krenuti naprijed te bi se grčkome narodu obnovilo nadu – zaključuje se u dvopredsjedničkome priopćenju.

I predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek izrazio je nadu da će na glasovanju u četvrtak proći i provedbene mjere.

– Te će mjere pomoći obnoviti grčku novčarsku vjerodostojnost i gurnuti njezin proračunski manjak i javni dug k održivosti. Sada je naša zajednička dužnost kao Europljana poduprijeti grčku vladu i građane da ih ne smlavi rastući državni dug. Helenski je parlament bio na razini svoje odgovornosti; sada je odgovornost EU pokazati solidarnost s grčkim narodom. Ne pomažemo samo Grčkoj nego poboljšavamo postojanost cijeloga našega novčarskoga sektora. Svi smo u EU na istome brodu i na ovome nemirnome moru novčarskih previranja zavlačenje pod palubu neće nas zaštititi od oluje. Moramo zajedno djelovati u borbi protiv dužničke krize – rekao je Buzek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije