UDVOSTRUČENA UPORABA

Capak: Zvono na uzbunu, to je epidemija droge. Čak četvrtina Hrvata probala neku vrstu opijata

Zagreb: Održana nacionalana Reitox akademija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
16.09.2024.
u 18:30

Bilježi se globalni porast uporabe droga, a taj se trend prelijeva i na Hrvatsku. Četvrtina osoba u Hrvatskoj probala je neku od droga – rekao je Capak.

Upotreba droga među odraslim osobama u Hrvatskoj udvostručila se od 2011. do 2019., a porast ovisničkih ponašanja zabilježen je i među mladima, rekao je u četvrtak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na Nacionalnoj Reitox akademiji posvećenoj prevenciji, upozorivši da je to poziv na uzbunu.

Nacionalna Reitox akademija organizirana je u suradnji Europske unije za droge (EUDA) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s ciljem razmjene iskustava o znanstveno utemeljenoj prevenciji i predstavljanju programa dobre prakse drugih država. Jedan je od ciljeva unapređenje kvalitete preventivnih intervencija koje se provode u Hrvatskoj te utjecati na buduću implementaciju programa prevencije ovisnosti na nacionalnoj i lokalnoj razini.

– Bilježi se globalni porast uporabe droga, a taj se trend prelijeva i na Hrvatsku. Četvrtina osoba u Hrvatskoj probala je neku od droga – rekao je Capak. Među odraslim osobama zabilježen je porast upotrebe droga od 2011. do 2019. godine s 5,6 posto na 11,6 posto. Europsko istraživanje o pušenju, pijenju i uzimanju droga među mladima pokazalo je, po njegovim riječima, pad u korištenju psihoaktivnih droga, ali i porast korištenja kanabisa i sintetskih droga te porast ponašajnih ovisnosti, kao što su pušenje, ovisnost o ekranima, igranje igrica, klađenje i kockanje, što posebice zabrinjava.

VEZANI ČLANCI: 

– Dakle, to je epidemiološka situacija koja zove na uzbunu – upozorio je Capak, koji smatra da su programi prevencije učinkovita mjera koja se može poduzeti kada je porast upotrebe droge u pitanju, naravno uz liječenje i rehabilitaciju. U Hrvatskoj se provode brojni programi za prevenciju zloporabe droga, a Capak kaže da HZJZ teži da se provode znanstveno utemeljeni programi te da je jedan od njih i program "Imam stav". Ta epidemija ponašajnih ovisnosti pojačala se nakon pandemije koronavirusa, rekao je Capak.

Marijana Gojčeta iz MZOM-a istaknula je da Ministarstvo svake godine raspisuje javni poziv za preventivne programe suzbijanja ovisnosti u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. U prošloj školskoj godini financirani su 400 tisuća vrijedni projekti u 186 osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova. Jedno od prioritetnih područja je unapređenje života djece i mladih iz kojih se financiraju i projekti za prevenciju ovisnosti. Lani je za provedbu 141 projekta udruga dodijeljeno ukupno 2 milijuna i 200 tisuća eura, rekla je Gojčeta. Na skupu su o učinkovitim programima prevencije ovisnosti govorili predstavnici EUDA-e, Estonije, Španjolske, Brazila, Njemačke i Hrvatske. 

>>> FOTO Ovo su županije s najmanje gradova, znate li koja ima samo dva grada, ali čak 26 općina?

Zagreb: Održana nacionalana Reitox akademija
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije