Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZIRANO PIĆE IZ RIJEKE

Čelnica Centra za forenzička ispitivanja: U boci je pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Zagreb: Reportaža iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
09.11.2023.
u 20:44

Zasad je potvrđen samo jedan slučaj trovanja mineralnom vodom u Rijeci, a analiza je pokazala kako se unutar bočice nalazila izrazito lužnata otopina koja je najvjerojatno sredstvo za čišćenje ili odmašćivanje

Načelnica Centra za forenzička ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Andrea Ledić komentirala trenutnu situaciju oko slučaja trovanja pićem. Podsjetimo, zasad je potvrđen samo jedan slučaj trovanja mineralnom vodom u Rijeci, a analiza je pokazala kako se unutar bočice nalazila izrazito lužnata otopina koja je najvjerojatno sredstvo za čišćenje ili odmašćivanje. Ledić je u središnjem Dnevniku HRT-a pojasnila što to znači.

- U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" je nalogom općinskog DORH-a u Rijeci, na vještačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode Romerquelle u kojima su bile sporne tekućine koje je oštećeni konzumirao. Provedenim vještačenjem utvrđeno je da su tekućine podudarne te da imaju ista svojstva. Radi se o jako lužnatim vodenim otopinama izrazito visoke pH vrijednosti 13,6, i to na osnovi kalijeva i natrijeva hidroksida - objasnila je.

- Ovim provedenim vještačenjem, utvrđeno je da kemijski sastav tekućine pokazuje da se radi o korozivnom sredstvu koje se koristi za pranje ili odmašćivanje - dodala je pa naglasila kako lužnate tekućine s izrazito visokim pH vrijednostima mogu izazvati ''različite štetne posljedice''. 

- To ovisi o načinu konzumiranja i izlaganja. U ovom slučaju, radilo se o gutanju. Ukoliko se to dogodi, mogu nastati teške ozljede probavnog trakta koje se mogu manifestirati kao žarenje, bol u ustima i ždrijelu. Možemo govoriti o mučnini i povraćanju, teškom oštećenju jednjaka i želuca uz krvarenja - poručila je. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Beroš: Nema razloga za paniku i dalje širenje straha. Riječ je o izoliranom slučaju

Komentara 3

PV
prcko.vita
11:43 10.11.2023.

Sredstvo za pranje ili odmašćivanje? Možda ipak nije bilo najsretnije rješenje istjerati mlade Hrvate iz Hrvatske a uvesti strance koji ne razumiju naš jezik niti našu kulturu?

ST
stomiovotreba
01:19 10.11.2023.

Kakve birtije, odakle birtijama lužina jacine pH 13.6 (ne postoji tvar sa pH iznad 14)? To je propust proizvodjača.

CH
chemica
00:57 10.11.2023.

Bojkotirati birtije je jedino rješenje. Nema te inspekcije koja će spriječiti neodgovorne pojedince da prelijevaju kemikalije za čišćenje u bočice koje će kasnije greškom servirati gostima. Previše je ljudi ostalo invalidima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije