Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET WASHINGTONU

Ukrajinski dužnosnik: Nismo spremni pristati na kompromis s Rusijom

Foto: Alessandro della Valle/Pool via REUTERS/File Photo
1/5
03.07.2024.
u 12:25

Ukrajina nije spremna pristati na kompromis s Rusijom i odreći se bilo kojeg dijela svog teritorija kako bi okončala rat, rekao je u utorak visoki ukrajinski dužnosnik odgovarajući na pitanje o izjavama predsjedničkog kandidata Donalada Trumpa da bi on brzo okončao taj sukob.

Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskija, rekao je tijekom posjeta Washingtonu da će Kijev poslušati svaki savjet kako postići "pravedan mir" u ratu s Rusijom nakon što je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. "Ali nismo spremni na kompromis oko važnih stvari i vrijednosti (...) neovisnosti, slobode, demokracije, teritorijalnog integriteta, suvereniteta", rekao je Jermak. Njegov posjet dolazi uoči NATO samita sljedeći tjedan u Washingtonu gdje će Ukrajina očekivano biti glavna tema.

Trump, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a na izborima u studenome, je na debati s aktualnim predsjednikom Joeom Bidenom  rekao da će, ako ponovo bude izabran, brzo riješiti rat u Ukrajini, ne pojasnivši kako bi to učinio. Agencija Reuters je prošli tjedan izvijestila da su dva ključna savjetnika bivšeg predsjednika predstavila Trumpu plan koji uključuje prijetnju prekidom američke pomoći Kijevu ako ne uđe u pregovore s Moskvom.

Međutim, Trump je na debati rekao da ne prihvaća uvjete ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da će okončati rat ako Kijev pristane predati četiri regije na istoku i jugu Ukrajine na koje Moskva polaže pravo. Na pitanje kako Ukrajina očekuje da bi se Trump postavio prema ratu u Ukrajini, Jermak je odgovorio: "Iskreno, ne znam. Vidjet ćemo." Ukrajina će, dodao je, nastaviti lobirati kod nove američke administracije za nastavak pomoći, istaknuvši da Ukrajina ima dvostranačku potporu Washingtona te da ankete pokazuju da nakon dvije godine rata većina Amerikanaca i dalje podržava Ukrajinu.

VEZANI ČLANCI:

"Biti će to odluka američkog naroda. Mi ćemo poštivati njihov izbor", rekao je Jermak govoreći o izborima 5. studenoga. Od 2022., SAD je Ukrajinu pomogao s 50 milijardi dolara vojne pomoći, a ministar obrane Lloyd Austin rekao je u utorak da će SAD uskoro najaviti više od 2,3 milijarde dolara vrijedan paket vojne pomoći Ukrajini. Austin je rekao da će najnoviji paket uključivati i protutenkovsko oružje te presretače za protuzračnu obranu, te da će odobriti ubrzanu nabavu sustava NASAMS i presretača Patriot.

>>> FOTO Vladimir Putin i Kim Jong Un 

1/36
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar kozorog
kozorog
13:58 03.07.2024.

na primjeru srbije treba učiti o novim geopolitičkim metodama. ako se srbiju 20 godina uvjerava da treba prihvatiti realnost, onda i ukrajinu čeka isti model. što je zapad sijao, tako i žanje. princip teritorijalne cjelovitosti neke države je zapada debelo nagrizao i sad iz te vreće ispada svašta. jednom može secesija, drugi put ne. uostalom, zar zbilja vjerujete da nakon 2014.-e i ovog rata bude tako brzo pomirenje među rusima i ukrajincima? pa oni se mrze 100 godina, otkad im je drug lenjin stvorio ukrajinu na teritoriju stare carske rusije, donbas nikad nije bio naseljen nešto ukrajincima. tek od 1922-e kreće nasilna ukrajinizacija i problem samo raste. ovo je finale, dalje će biti lakše.

Avatar superhik74
superhik74
19:30 03.07.2024.

Pa to se znalo od samog pocetka :"saveznici" su ih prisilili ratovati do posljednjeg ukrajinca i jos ih je par ostalo (uglavnom se skrivaju po kucama). Kada zadnji ukrajinac pogine onda ce pristati na "kompromis" odnosno bezuvjetnu kapitulaciju.

V0
Vlaskoulicanec4.0
19:01 03.07.2024.

Bolje bi vam bilo da pristajete na bilo.kakav kompromis! Dok još imate na što pristati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije